2013-07-08

Med kajak i Nyköpings skärgård (3)

Under natten till måndagen passerar en svag kallfront från norr. En frisk nordlig vind blåser under morgonen och förmiddagen. Fronten ger inget regn men solen skyms av tunna moln. Väderutsikterna är något osäkra för de kommande dagarna så vi bestämmer oss för att söka oss närmare vår utgångspunkt Svärdsklova.

Vi kommer iväg i 11:30-tiden och väljer den här gången det smala sundet mellan Lundskär och Risö. Risö ger vind- och sjölä så jag kan ta några bilder från kajaken:
Vi går iland för lunch på ön norr om Stora Brändskär strax öster om Broken. Efter luch gör vi ett besök på Nyköpings Segelsällskaps klubbholme Broken för att försöka tanka färskvatten. Vi hittar inget vatten och de seglare som ligger i hamnen känner inte till någon vattenkälla där. Men vi får tre 1.5-liters pet-flaskor fyllda från en Nyköpingsseglares båttank. Mycket vänligt!

Under eftermiddagen paddlar vi runt i den vackra arkipelagen mellan Broken, Husvarpen, Hertigö, Stora och Lilla Furudden och Rensholmen. Här finns många fina platser för kajaker och tält men närheten till fastlandet gör att dessa öar är mer välbesökta och det kan vara svårt att hitta en egen ö eller vik.

Vi passerar en stor flock (ett 30-tal) storskarvar på en kal klippa gränsande mot Örsbaken:
Vi väljer till slut att landstiga på Husvarpen där den stora nordvästra viken är ledig.


Ett par fiskmåsar följer våra förehavanden intensivt och högljutt:
Innan middagen hinner vi med en promenad runt den förhållandevis stora och skogsbeklädda ön Husvarpen.
Många seglare ligger i hamnen på Broken:


Lägerplatsen på Husvarpen:


Inga kommentarer: