2013-07-06

Med kajak i Nyköpings skärgård

Vi startar kajakturen i Svärdsklova ca 17 km öster om Nyköping. Vid campingplatsen finns en bra brygga för sjösättning och lastning av kajakerna samt en stor parkering.

På gräsmattan vid kajakbryggan betar en stor flock vitkindade gäss när vi anländer strax före klockan 15:


Efter sjösättning och lastning av kajakerna och ger vi oss ut på Vålaröfjärden. Vi korsar farleden utan problem och fortsätter utanför Risö till Lundskär, en av mina favoritöar från tiden jag bodde i Oxelösund och tillbringade somrarna i segelbåt längs ostkusten.

Den sydvästliga vinden ger något större vågor än vi är vana vid från våra insjövatten men sjögången är inte värre än att vi väljer att gå på utsidan av Lundskärs södra udde. Utanför udden blir sjön mycket oregelbunden och ganska svårbemästrad men när vi kommer förbi udden får vi härliga surfar med vinden och vågorna fram till Södra Idklubben som är målet för dagen.

Det är lördag eftermiddag och strålande väder så vi blir lätt förvånade när vi ser att vi får ha hela ön för oss själva.

Södra Idklubben består egentligen av 3-4 öar som "växt" ihop till en flikig struktur med många små vikar/insjöar och uddar att utforska. Här lever vi som i en gigantisk "skärgårdsvilla" med separata öar/uddar som vardagsrum, sovrum, badrum, toilett och flera altaner med hänförande vyer ut mot ytterskärgård och öppet hav.En fisktärna kollar upp nykomlingarna på ön:


Storskarvar flyger förbi mot kvällssolen:
Fisktärnan tar en flygtur:


Ulla ute på kvällspromenad:


En fiskmås ruvar på andra sidan viken:


Sydvästan bedarrar:


En Albin Express kommer slörande med vinden in på styrbords låring:


Hävringe - den gamla fyr- och lotsplatsen i Nyköping/Oxelösunds yttre skärgård - i kvällsljus, 6.5 distansminuter/nautiska mil/sjömil eller 12 kilometer rakt söderut:


Sovrum med havsutsikt och sövande vågbrus:


Hamnplatsen i kvällsljus:


Solnedgång bakom skogiga öar i väster:

Inga kommentarer: