2011-05-30

Monte Pietralata, Le Marche, Italia

Måndagens utflykt går till Monte Pietralata ca 20 km västerut från Mondavio. Monte Pietralata (890 möh) utgör den nordvästra kanten av ravinen Gola del Furlo. Vi åker en smal och mycket brant grusväg från Furlo upp på berget. Det känns som om vi åker i ravinkanten. Vägen är så smal att det är omöjligt att möta en annan bil - men vägen är inte enkelriktad. Det gäller att komma ihåg var den senaste passerade mötesplatsen ligger. På ett ställe är det så brant och trångt att det inte går att följa vägens vänstersväng. Vi får åka rakt fram och vända bilen för att kunna fortsätta vägen uppåt. Vi kör längs den gula markeringen från Gurlo längst ner i mitten till punkten 759 uppe till vänster. Där parkerar vi och vandrar på en otroligt vacker öppen betesäng upp till toppen vid 890-markeringen:


Paus på vägen upp. Vi är i princip lodrätt ovanför en liten sjö:



Vår hyrbil - en Seat Altea XL 1.9 TD - är en positiv överaskning. Två klasser större än den Ford Focus vi beställt och betalat för. Det var på håret att vi fick en Ford Fusion 1.3 men jag ifrågasatte om den verkligen var i samma storlek som en Focus och fick då Seaten istället:


Jag blir orolig att vi kör på en privat väg men "strada priva di parapetti" betyder att det saknas skyddsräcken!:


Det är en flock hästar som håller ängen öppen. Det är som att vandra på en gräsmatta med en otrolig blomsterprakt. Botanikerna i resesällskapet är lyriska över ständigt nya blomsterfynd:


Härifrån är det inte långt till Monte Catria och Monte Acuto i Appeninerna:


Hästarna betar utan att störas när vi passerar på väg upp mot toppen:



Toppen på Monte Pietralata ligger uppe till höger:

Blomster- och fågelbilder kommer senare.

Inga kommentarer: