2011-05-29

Mondavio, Le Marche, Italia

Vaknar i 8-tiden på söndag morgon, går upp, öppnar fönsterluckorna, möts av dessa ljuvliga vyer över medeltida torn och soldränkta böljande kullar och brister ut i en jubelsång - Volare - här i en modern version med favoriten Gianna Nannini:




La Casina di Mondavio heter lägenheten vi hyr i Mondavio. Vi anlände hit i 22-tiden i går (lördag) kväll efter ca 1 timmes bilkörning från Rimini söderut längs autostrada A14 till Fano och vidare ca 20 km inåt landet, på slutet längs smala slingrande backiga vägar och vidare i trånga gränder i den historiska delen av staden Mondavio. Lägenheten som ses mitt i bilden med de vita fönstren är på tre våningar: överst två sovrum och en toalett med duschmöjlighet, därunder kök och matsal samt längst ner ett sovrum samt en toalett med badkar och dusch - totalt gott om plats för 6 personer:


Vi bor i princip på muren som omgärdar den historiska delen (gamla stan) av Mondavio:


Trettio meter från lägenheten ligger centrum i den historiska delen av Mondavio: torget "Piazza Matteotti" med bageri, tidnings- och tobaksaffär, diverse småbutiker med smycken, parfymer mm och med baren "Bar il Duca" vägg i vägg med kyrkan och med klocktornet uppe på taket. Här äter vi frukost på söndag förmiddag tillsammans med många av de bofasta italienarna:

Regionen Le Marche är fortfarande ett ganska ovanligt turistmål. Inte många kan engelska här så vi får verkligen nytta av senaste årets kvällskurs i italienska. Befolkningen är behagligt vänliga och tålmodiga med våra språkliga brister - "simpatici" helt enkelt! "Simpatico" har en mycket positiv betydelese i Italien enligt Cinzia - vår italienska lärare. Hennes mamma kommer från den lilla staden Barchi ca 3 km från Mondavio

Landskapet i den här delen av Le Marche domineras av böljande kullar med åkrar och ängar med små byar/städer högst upp. Närmaste staden/byn Orciano ligger ca 2 km från Mondavio:


Mondavio sett från Orciano:


I 11-tiden börjar något hända på torget i Mondavio. Den kvinnliga lokala polisen patrullerar och dirigerar biltrafiken ...:


... en procession dyker upp från huvudgatan ut från torget ...:


... och går in i kyrkan. Det är någon form av religiös högtid för barn - typ konfirmation - enligt de äldre gubbarna som sitter på bänkarna i skuggan på torget:


Ca 30 km fågelvägen västerut ligger bergskedjan Appeninerna här med Monte Catria (1702 möh) i mitten och Monte Acuto (1668 möh) till höger:


Längre söderut blir Appeninerna högre. Den här snöklädda toppen kan vara Monte Sibillini som når över 2000 möh:


Adriatiska havet skymtar i öster - ca 16 km fågelvägen:


Böljande jorbrukslandskap runt Mondavio:


Vi hittade lägenheten här Hyresvärden Marco är i 30-årsåldern och är mycket "simpatico" och pratar bra engelska. Hans föräldrar producerar ett mycket gott vin - "San Giovese e Montepulciano dei Colli Mondaviesi" (Az. Agr. Venturini Egidio)

1 kommentar:

Skatan sa...

Hallå! Precis i de här trakterna var vi för några sedan (200), dels i Tombolina som ligger inåt landet mot Monte Maggiore från Fano, dels i Licozzo utanför Piobbico. Vi gjorde förstås utflykter till bl a Urbino. Det är precis som du beskriver det ett gudomligt vackert landskap. Ha det så skönt och njuuut ...

Kram!