2013-04-12

Flygande sångsvanar och snögås, Hovran, Hedemora

Fredag eftermiddag åker Ulla och jag ner till Hovran för att se om snögåsen finns kvar där. Vi parkerar vid reningsverket och vandrar den leriga vägen bort mot fågeltornet fullastade med kikare, tubkikare, kamera och ryggsäck med matsäck. En ruggigt kall ostanvind blåser från vattnet.

Det är väsentligt färre sångsvanar på ängen ner mot Dalälven idag jämfört med i måndags men på Svalan rapporteras 1500 sångsvanar i hela Hovranområdet tidigare på eftermiddagen. Det verkar som om de är utspridda över flera lokaler (ängar och älven) idag. Det är också en ovanligt livlig flygtrafik mellan de olika lokalerna. Medan vi spanar av "vår" äng efter snögåsen får jag många fina bilder på flygande sångsvanar:

Vi är nära att ge upp snögåsen när en flock kanadagäss kommer in för landning. Jag följer gässen i kameran och precis där de landar står snögåsen. Jag är osäker på om den kom med kanadagässen eller om den stod där redan tidigare. Den är en bit längre bort än i måndags och är mer svårfotad där den gömmer sig bakom svanar, gäss och grästuvor.

Glada över att ha hittat snögåsen vandrar vi vidare till fågeltornet för att ta en värmande kopp te och en smörgås. Den kalla ostliga vinden går ett besök i fågeltornet mindre angenämt så vi går tillbaka mot ängen och sätter oss i lä på några långa stolpar som ligger på marken. Många svanar passerar tätt över oss:Gulsparvar sjunger i träden. En fiskgjuse flyger förbi på långt håll över vattnet.

Efter fikat återvänder vi mot bilen. När vi är framme vid slutet av sångsvanflocken gör jag en sista genomgång av fåglarna genom kikaren och se - där är sögåsen igen!:
Svanarna fortsätter flyga till och från ängen:

Inga kommentarer: