2013-04-01

Skidtur i Vemdalsfjällen

Vemdalsfjällen är ett område som jag tidigare inte besökt. Det ligger bara ca 280 km från Falun och är därmed tillsammans med Grövelsjön vårt närmaste fjällområde efter Sälenfjällen. Att vi med bara ett par dagars varsel lyckas fixa boende på Vemdalen Gästis från Påskdagen och ett obestämt antal dagar framåt i påsklovsveckan gör ett besök självklart. Väderleksutsikterna ser också lovande ut: kalla nätter med soliga dagar.

Från vårt mycket trivsamma boende på Gästis nere i Vemdalens by tar det ca 20 minuter med bil upp till Storhogna Högfjällshotell. Här är vi i stort sett uppe på kalfjället. Härifrån utgår många skidspår och -leder - i skyddad skogsterräng eller uppe på fjället.

På annadagens morgon tar vi bilen vi upp till parkeringen vid högfjällshotellet och skidar iväg längs leden upp på kalfjället. De första 20 minuterna går det ganska brant uppåt. Väl uppe möter oss det vidsträckkta och flacka Slättfjället (passande namn!). Dagens första mål är Samevistet som ligger ca 3 km västerut. Vi vill gärna åka lite längre så vi väljer att följa det 10 km långa skidspåret Högfjällsrundan som gör en sväng norrut och sedan upp på toppen av Slättfjället och vidare ner till Samevistet. Där skidspåret korsar leden mot Bräckevallen gör vi en tankegroda. Vi lämnar skidspåret och viker av norrut längs leden. Efter en knapp kilometer inser att vi är på fel spår. Vi ser i kikaren skidåkare långt borta på väg uppför det svagt sluttande Slättfjället. Vi ändrar kurs igen och ger oss ut i ospårad terräng. Det ligger ett tunt snölager uppe på skaren som nätt och jämnt bär oss på våra smala längdskidor. Så småningom ansluter vi till 10 km-spåret igen. Det går i stora svängar uppför Slättfjället innan vi får en härlig utförslöpa ner mot Samevistet:


Vid Samevistet vilar de här vackra draghundarna:
På Samevistet kan man äta våfflor men vi väljer att sätta oss ute i solen med vår matsäck:


Vi sitter och njuter i solen en timme innan vi bestämmer oss för att fortsätta längs leden mot Fallmoran och kanske vidare mot Jaktstugan där vi också kan få en våffla till livs.

Vägvisare vid Samevistet:


Karta vid Samevistet:


Det går brant utför mot fäboden Fallmoran och sedan ner i botten av dalen innan den ca 3 km långa klättringen upp mot Jaktstugan på Ripfjällets södra sluttning tar vid:


Utsikt från Jaktstugan mot sydväst med Toppstugan vid Vemdalsskalets liftsystem och Sånfjället i bakgrunden:


Medan vi äter den välförtjänta våfflan med hjortronsylt och grädde på Jaktstugan pratar vi med ett trevligt par från Hedemora som är välbekanta med de här fjällen både sommar- och vintertid. De berättar bland annat att de har sett lavskrikor nere vid Joerskarivallen. Vi bestämmer oss för det får bli morgondagens tur.

Återvägen bjuder på fantastiskt härlig nerförsåkning ner i dalen. Från det här hållet får vi en fin vy över fäboden Fallmoran med Samevistet rakt ovanför:


I sista branten ner i dalen önskar vi att vi hade fjällskidorna med stålkanter i stället för löparskidorna:


Men vi tar oss ned helskinnande:


Den vackra fäboden Fallmoran:


Leden mot Storhogna Högfjällshotell från Samevistet:


Backen ner mot Storhogna Högfjällshotell. Det tar 20 minuter att klättra uppför backen men bara ett par minuter att åka ner:

1 kommentar:

Irene sa...

Fantastisk billedserie av en flott dag!