2012-05-29

Citronärla (Motacilla citreola), Fårans utlopp i Dalälven mellan Kanotstadion och Naglarby, Gustafs - dag 2

Solig men kylig mrgon. Jag tar cykeln till Fårans utlopp i Dalälven mellan Kanotstadion och Naglarby. Citronärlan är tyst och syns inte till. Jag passar på att fotografera några tofsvipor som flyger runt med tvära svängar på samma oförutsebara sätt som fjärilar. Ytterligare en skådare anländer. Jag berättar för honom var citronärlan brukar sitta - enligt vad som berättades för mej igår - och han hittar den direkt med sin tubkikare. Det är lite för långt avstånd för fotografering från där vi står. Rätt vad det är kommer citronärlan flygande mot oss, jagad av ett par buskskvättor. Citronärlan landar på en gammal staketstolpe och syns fint i solskenet. Det är medljus nu på morgonen:
Efter ett tag återvänder citronärlan till sin favoritbuske. Ytterligare två skådare anländer. De har också en Canon EOS 7D kamera men med ett 300/f4 objektiv med en 1.4x konverter Det blir en hel del fotodiskussioner varvat med fotografering av rosenfinkar mm. Efter en och en halv timme utan att citronärlan har närmat sig bestämmer vi oss för att flytta oss närmare. Den sitter kvar på sin favoritgren och sjunger när vi närmar oss. Den verkar inte bry sig om oss - men vi är fortfarande på ganska långt avstånd:


Jag hinner precis börja filma - för att få med dess sång - när den flyger iväg. Det syns på filmen att det är ganska blåsigt. Den nordliga vinden är mycket kall. Den tjocka fleecetröjan under den vindtäta jackan och de tunna skidhandskarna behövs.

Inga kommentarer: