2012-10-16

Fågelparadiset Vallberget, Grängshammar

Fågelparadiset Vallberget. Egentligen ska jag väl kalla det fågelskådarparadiset. Det har i alla fall blivit en av mina favoritlokaler för fågelskådning på senare tid.

Tisdagens utflykt till Vallberget ovanför Grängshammar blir ovanligt givande. Jag hinner precis stanna bilen och börja spana av hygget däruppe när en gråspett kommer flygande och landar i en torraka vid vägen:


Det är som oftast häruppe ett ur fotosynpunkt besvärligt motljus från den idag gråmulna himlen. Tyvärr försvinner spetten snabbt när jag försiktigt kör närmare. Det är första gången jag ser en gråspett så det är synd att den inte satte sig lite närmare.

En bit längre ut på hygget sitter två svarta silhuetter i toppen av varsitt träd. Det är två orrhanar som spanar - efter hönor?:


Ett par större hackspett sitter på var sin sida om mej och lockar på varandra:
Ett ljudligt hest skränande inifrån skogen får sin förklaring då en nötskrika kommer flygande:
Jag fortsätter vägen bort mot Vallgruvorna och svänger in på Nytorpsvägen. Där är det också ett stort hygge med många torrakor och där sitter faktiskt min gamla kompis hökugglan:


Tyvärr är den mer svårflörtad nu än senast vi träffades och dar iväg när jag försöker
komma närmare.

Jag kör vidare Västerviksvägen ner mot Smedjebacksvägen och svänger in på vägen mot Lisselgårds-Dammsjön. Där är det gott om större hackspettar idag:
Långt borta på hygget sitter en flock orrhönor och kuttrar:


En nötskrika vilar i en torrtall:


2 kommentarer:

Roberto Ceccucci sa...

Ciao Goran, vedo che la tua macchina fotografica non si ferma mai! Bene cosi', e complimenti per la cattura del PICCHIO CENERINO!!

Roberto

Hamsterkatt sa...

Wow, fantastiskt vad mycket du såg där..! Bergslagen har verkligen ett rikt djurliv...

Ha en fin dag! /Marie