2012-10-30

Upp på berget, Monte Amandola, Le Marche, Italia

Vid Rifugio "Città di Amandola" finns en informationstavla med en karta över hela nationalparken Monti Sibillini. På den finns en mängd rutter inlagda.

De röda med benämningen E1, E2 osv är "vandringsleder i parken".

Det finns också naturstigar (gula) benämnda N1, N2 osv och "historiska vandringsleder" (blå) benämnda 241, 242 osv - de underhålls tydligen inte av parken.

Grande Anello (stor ring) dei Sibillini är en 120 km lång vandringsled runt hela nationalparken Monti Sibillini. Den är markerad med G på kartan och lämplig för alla, utan branta klättringar och knäförstörande nerfarter:


Det är E6 som utgår härifrån.

Den leden överensstämmer i stort med Walk 5 - Upper Valle Dell'Ambro i vår bok Italy's Sibillini National Park, Walking and Trekking Guide.

Enligt vår beskrivning ska vi börja med att gå ner i Valle dell'Ambro och komma tilbaka en bit upp på Monte Amandola. Längd 11 km och ca 4 timmar.

En bit bort finns en besvärlig passage som man kan undvika genom att gå en alternativ rutt längre in i Valle dell'Ambro. Den förlänger gångtiden med 2 timmar.

Vi inser att vi inte kommer att hinna runt innan det blir mörkt och väljer att börja med att gå åt motsatt håll för att komma upp och känna på något högre höjder.

På väg uppför Monte Amandola:


Det ser inte så brant ut nerifrån men uppifrån är utsikten ner mot parkeringen hisnande:


Vi fortsätter på skrå snett upp på allt högre höjder längs den smala stigen tills svindelkänslorna tar överhanden och vi stannar och bestämmer oss för att vända:
Utsikt över Amandola och Monte San Martino (på klippan uppe till höger). Adriatiska havet bildar en knappt skönjbar horisontlinje längst upp:


Vi kommer ner i den skyddande skogen. Ulla undersöker växterna och funderar på vilken typ av ek de här bladen tillhör:


En flock kungsfåglar svärmar runt i lövverket. De är väldgt rörliga och kvicka och sitter inte stilla långa stunder. De är oftast borta innan jag hinner få dem i fokus i kameran:


Väl nere vid bilen igen är det hög tid för lunch.

Inga kommentarer: