2012-10-08

Hökuggla, spillkråka mm, Vallberget, Grängshammar

Sent på eftermiddagen tar jag en sväng förbi Vallberget vid Grängshammar för att se om jag kan få syn på hökugglan igen.

Jag stannar uppe vid hygget och kollar igenom alla torrakor med kikaren. Det verkar tomt på fåglar idag.

Men vad är det som sitter där längst bort på hygget? Det går inte att se med kikaren (8x förstoring) så jag tar en bild med 400 mm brännvid (ca 13 gångers förstoring). Är det en hökuggla eller en varfågel?:

(bilden är obeskuren - som den ser ut i kameran)

Hökugglan/varfågeln försvinner efter ett tag ner i svackan på andra sidan hygget.

Samtidigt hörs ett karakterisktiskt knackande ljud alldeles intill och se där i närmaste torrakan sitter en större hackspett och hackar helt obekymrad om min närvaro. Den klättrar upp till toppen och sitter där ett bra tag innan den flyger in i skogen på andra sidan vägen. Det dröjer inte länge förrän den återvänder till samma torraka. Den här proceduren upprepas eett antal gånger innan jag åker vidare.

Det sitter en kotte i en spricka en bit ner på stammen. Det är där den sitter och hackar.

Lite längre bort sitter en knappt skönjbar ängspiplärka:


Jag åker fram mot avtagsvägen till Lilla Loberget. Där skymtar ytterligare en fågel högt uppe i en torrtall. Den sitter rakt framför bilen så jag måste gå ur för att få fri sikt. Motljuset är besvärande men i kameran ser jag att det är en spillkråka:
Jag tar en sväng in på Lilla Lobergsvägen och kommer tillbaka till Vallvägen efter knappt 15 minuter. Jag parkerar där i korsningen och tar en promenad längs vägen mot Grängshammar med kameran och kikaren. Efter ett femtiotal meter ser jag hökugglan igen - nu något närmare och utan tvivel:


Den flyttar sig till en torraka närmare bilen:


En ängspiplärka sitter ganska nära vägen - i samma topp som hackspetten satt i tidigare!:


Jag återvänder snabbt till bilen och får perfekt vinkel genom den öppna sidorutan när hökugglan kommer ännu närmare:


Den flyger iväg parallellt med vägen men jag ser var den landar nästa gång:


Den fortsätter strax flygningen parallellt med vägen och för en kort stund tappar jag bort den när den går ner på marken:


Plötsligt sitter den där i toppen av en ganska kort/låg torraka bara ca 25 meter från vägen:


Den är nu framför bilen ochjag måste gå ur för att kunna fota. Den verkar inte bry sig om att jag står där. Jag kliver in i bilen igen och kör sakta längs vägen närmare och närmare tills jag till slut är så nära jag kan komma. Den sitter perfekt utanför vänstra sidorutan. Den kollar in mej ibland men bryr sig inte om att jag sitter så nära och även pratar med den. Vi sitter så där i ca en kvart medan mörkret tätnar och det blir allt svårare att fota. Klockan 17:45 har vi fått nog - bägge två:Kolla klorna!:
Samtliga bilder utom den första är beskurna till samma storlek (2500 pixlar på längsta sidan) och exporterade till jpg med 2048 pixlar på längsta sidan. Alla bilder på sidan är krympta till 800 pixlars bredd. När du klickar på en bild på sidan visas de större bilderna (2048 pixlar) i ett eget fönster.

2 kommentarer:

Roberto Ceccucci sa...

EMMH...scusa Goran, ma per caso quello e' un albero MAGICO??
Complimenti Roberto

Göran Bength sa...

Grazie Roberto!
Di fatto - è un'area disboscata piena di alberi magici!