2012-10-30

Rifugio "Città di Amandola", Le Marche, Italia

Efter frukost sätter vi kurs mot Rifugio "Cittá di Amandola" en bit upp på Monte Amandola som vi har utsikt över från balkongen till vårt rum 4 trappor upp i Hotel Paradiso i Amandola. Bilfärden ner från hotellet går problemfritt. Ulla går före och kollar i kurvorna att kusten är klar innan jag lämnar möjliga mötesplatser och fortsätter neråt.

Vägen upp till Rifugio "Città di Amandola" är belagd och i utmärkt skick förbi den lilla bergsorten Garulla - som finns i GPS-en. Garulla är föresten delat i två delar Garulla Inferiore och Garulla Superiore genom en brant dalgång.

Vägen fortsätter förbi Garulla och går upp till vintersportorten Bolognola. Beläggningen upphör någon km efter Garulla vid avfarten till Rifugio "Città di Amandola". Ca 2 km rakt söderut från vägskälet når vi Rifugio "Cittá di Amandola" längs en grusväg i hyfstat skick.

Rifugio "Città di Amandola" ligger på en stor öppen platå med magisk utsikt över Amandola och vidare bort mot Adriatiska havskusten.
Hela platån fungerar sommartid som en stor campingplats. Jag har sett bilder där platån är fylld med bilar, husbilar och tält. Men idag är det bara vi här!:
Själva Rifugio "Città di Amandola" är en form av "fjällstation" med möjlighet till övernattning (8 personer) och med bar och restaurang. Vid den här tiden på året är den öppen bara på helgerna eller på beställning. Byggnaden ligger diskret i en skogdunge i bortre änden av platån:


Vi är nu 1200 möh och strax under trädgränsen.

Vy över Amandola. Adriatiska havets obrutna horisontlinje kan skönjas överst i bilden:


Amandola från ovan med Hotel Paradiso längst till vänster:


Grannstaden Sarnano:


Vyer söderut:
Vattenkranen är utgångspunkt för de vandringsleder som utgår härifrån:


En nyfiken och ganska orädd familj svart rödstjärt håller till här uppe:
Inga kommentarer: