2012-10-27

Mot Italien

Dags för årets tripp till Italien. Vi tar bilen till Skavsta i Nyköping och flyger till Ancona i Le Marche.

På vägen ner till Nyköping stannar vi och fikar på vårt favoritcafè Västanfors hembygdsgård i Fagersta.

Vi kommer till Nyköping i god tid och åker ner till hamnområdet där vi tar en bensträckare längs Nyköpingsåns utlopp i Stadsfjärden. Det är strålande sol men den ruskigt kalla vinden gör att vi återvänder till bilen rätt omgående.
Jag passar på att testa mobiltelefonens kamera:


Planet landar på Aeroporto di Ancona Falconara i 19:30-tiden. Vi får våra resväskor snabbt men sen hamnar vi i en av två långsamma köer till Hertz biluthyrning. Jag skulle naturligtvis ha gått hit direkt och låtit Ulla ta hand om min resväska. Något att tänka på till nästa gång.

Den här flygplatsen är mycket mindre och behändigare än flygplatsen i Rimini som vi tidigare flugit till. Vår bil står på gatan utanför entrén till ankomsthallen. Det är en svart lådformad Fiat Panda med 1.2 liters motor. Den är regnblöt så det är svårt att se eventuella skavanker i mörkret. Vi får lita på att allt finns med på Hertzs protokoll. Vi lastar bagaget. Bara en resväska får plats i bagageutrymmet. Den andra får sitta i baksätet. Bilen har i alla fall 5 dörrar så det går bra.

Jag monterar GPS-en och ser att den får ström från tändaruttaget och sen bär det av mot vår första övernattning. Jag har bokat första natten på B&B Residenza Leonardo som ligger högst uppe i Falconaras gamla stad Falconara Alta ca 6 km med bil från flygplatsen. Biltrafiken är oväntat gles och GPS-visningen stämmer väl med verkligheten så vi anländer till hotellet ca 20:45.

Vi hittar en ledig parkeringsplats på gatan utanför porten och kliver in. Där möts vi av ett äldre - eller ungefär i min ålder(!) - par som i huvudsak pratar bara italienska. Perfekt för oss! Vi checkar in, lastar in våra väskor och frågar om det finns någon restaurang i närheten. Det beror på om vi vill äta något enklare eller om vi vill ha ett finare ställe. Vi vill ha något som ligger nära och helst inom gångavstånd. Efter en del dividerande lastas vi in i parets bil.

Värdinnan kör iväg med god fart runt gamla stan och in igen samma väg som vi kom och stannar framför en liten bar på en smal sidogata. Där sitter ett gäng och tittar på en fotbollsmatch på TV.

Vår värdinna kommer ut med en äldre dam som tar oss med tvärs över gatan till en liten lokal som mest ser ut som en butik med en disk med diverse ostar, oliver od. Men det visar sig också vara en liten restaurang med inriktning på mat för avhämtning - pizza mm. Egentligen har de stängt för dagen - klockan har blivit över 9 - men vår värdinna har bra kontakt med ägarinnan så vi får beställa varsin Pizza Capriciosa och en karaff av husets rödvin och vatten. Vi får också välja om vi vill sitta i butiken eller i baren tvärs över gatan och titta på fotbollsmatchen. Det verkar lugnare i butiken och där finns också ett bord som vi får plats vid. Första pizzan levereras:
(bilden tagen med mobiltelefonens kamera)När vi ätit färdigt strosar vi i den ljumma kvällen genom gamla stan till hotellet - några hundra meter bort - och en god natts sömn. Det här börjar riktigt bra!

Inga kommentarer: