2008-08-18

Martis Jerk - Busskungen från Våmhus


Våmhuspojken som grundade Greyhound och blev Amerikas busskung - tog senare namnet Eric Wickman. Statyn - utförd av Arvid Backlund - står framför Våmhus kyrka som fick ny tornspira 1954 tack vare donationer från Eric Wickman och byggmästaren Anders Diös - även han bördig från Våmhus.


"Wickman och Dylan
1958, när Minnesota firade sitt 100-årsubileum, skrev en tidning att staten kunde skryta med att den haft fyra historiska personer. Den förste hade dragit fram järnvägen till Minneapolis, den andre hade byggt en stor damm i Duluth, den tredje var Charles Lindbergh som var först med att flyga ensam i ett motorflygplan till Paris över Atlanten. Och den fjärde var busstrafikens fader, Eric Wickman.

Men invånarna i Duluth brukar nämna svenskens namn i ett annat andetag. De säger att från deras stad kommer bara två storheter, men de är desto större: Eric Wickman och Bob Dylan."
(Utdrag ur LoTidningen 2008-04-04)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant så... Eric Wickman (som jag i och för sig aldrig hört talas om tidigar, men busstrafikens fader är ju verkligen en storhet) liksom Bob Dylan! Kram

Göran Bength sa...

Det finns en del storheter även från Våmhus som synes!