2012-07-13

Källa gamla kyrka, Högby fyr mm, Öland

Resten av fredagen blir bilburen med en tur till Källahamn och Källa ödekyrka. Vi tar även en tur till Högby fyr där konstnären Stephan Lundh har en atelje som är öppen för besök. Fyren ligger långt ute på en smal grusudde med en grusväg som precis rymmer en bil. På väg tillbaka möter vi en bil och måste backa ett hundratal meter till en lämplig mötesplats.

Vi kör vidare mot Löttorp där vi fikar på ett konditor. Göran häller ut en kopp kaffe när han vänder sig om för att titta på en tavla på väggen. Jag ser en affisch om att Susanne Alfvengren uppträder i Södvik (ca 7 km från vår camping) samma kväll - en konsert där man ska kunna äta medhavd mat o vin. Vi inhandlar lämplig picnic-mat. Det finns även ett systembolag som har öppet på somrarna i Löttorp så vi hinner komplettera med lite vin.

Kvällen blir inte så mysig som väntat. Det är blött och kallt och risk för regnskurar så konserten är flyttad till en lada. Där finns inga bord och bara smala bänkar utan ryggstöd att sitta på. Ett förband spelar en timme innan Susanne börjar. Det blir långdraget och ingen tid eller plats för att äta. Lite snopet. Det blir istället bröd, ost, te och vin i tältet för kvällen är kylig. (Ur Ullas minnesanteckningar)

Källa gamla kyrka, ÖlandModellerna visar hur Källa gamla kyrka har sett ut vid olika tidpunkter:

Vi får en mycket intressant och spännande guidning i kyrkans historia av Elof Petersson som föddes 1926 i Canada och kom som liten med sina föräldrar till Sverige. De bosatte sig i Långerum i Källa socken. Elof har författat flera böcker om livet på Öland i gamla tider:
-Länge står Nordosten (2007)
-Vackra Karin oss till behag (2009)
-By i förvandling (2011).
Jag köper ett ex av den senare. Mycket givande läsning om en by på östra sidan av mellersta Öland. Från bokens baksida hämtar jag följande beskrivning - som jag helhjärtat instämmer i:
"Elof Petersson har här på sitt eget oefterhärmliga vis skildrat byn och byborna i all sin mänsklighet, i glädje och sorg, medgång och motgång. Humor och tolerans präglar som alltid författarens skildring av bybornas framgångar och tillkortakommanden"

Källa gamla kyrka, Öland:


Högby Fyrplats, Öland:


Vy från Högby Fyrplats, Öland:


Ung hane gravand, Högby Fyrplats, Ökand:
Susanne Alvengren, Kalvhagen, Södvik, Öland - i ladan pga risk för regn:


Ett tiotal kvittrande ladusvalor flyger nyfiket - eller förskräckt(?) - över uvudena på artisten och publiken:

1 kommentar:

gete hellström sa...

Högby fyr! Så vackert - mina "hemtrakter" sommartid några år på 80-talet. Vilka fina bilder!