2012-07-29

Mot Lappland

Efter några sköna dagar med kajakpaddling mm i Dalarna börjar vi färden mot Lappland med sikte på Idivuoma och fjällen.

Första stoppet blir vid hälsingegården Träslottet i Arbrå i Hälsingland där vi fikar och tittar på en imponerande utställning av fågelskulpturer skapade av Peter Jacobsson.

Så sent som söndagen den 1 juli 2012 blev Hälsingegårdarna inskrivna på Unescos världsarvslista.

Turistbyrån ligger lägligt intill hälsingegården Träslottet:


Hälsingegården Träslottet, Arbrå:Några axplock ur utställningen "Hälsingefåglar på Träslottet" med fågelskulpturer skapade av Peter Jacobsson.

Grönbena:


Sparvhök:


Sparvuggla:


Peter Jacobsson:


Vi fortsätter norrut till Järvsö. Efter ett kort stopp där bestämmer vi oss för att försöka leta oss ut mot E4-an. Tyvärr går de större vägarna i sydostlig riktning medan vi helst vill åka åt nordost. Vi tar en kurvig och backig, men belagd och helt OK väg till Fredriksfors och vidare till Friggesund vid Norrdellens västra strand. Därifrån går en väg åt nordost mot Bergsjö. Den visar sig vara ännu kurvigare och backigare - och obelagd. Efter ca 3 mil på denna grusväg genom obebyggda hälsingeskogar norr om Norrdellen når vi så småningom fram till den större väg nr 307 mellan Hassela och Bergsjö. Vi följer den åt sydost(!) till Bergsjö där vi tar en mindre väg åt nordost och ansluter till E4 vid Gnarp.

När vi väl passerat stoppklossen Sundsvall går det undan norrut. Under resans gång hittar vi ett ledigt rum på STFs vandrarhem Köpmanhomen vid Höga kusten strax söder om Örnsköldsvik. Vi anländer till Köpmanholmen strax före klockan 19:


Det här är sommarens hittills varmaste dag med temperaturer upp mot 30 grader i Sundsvallstrakten. Det är lite svalare nu på kvällen här ute vid kusten men efter en snabb incheckning på vandrarhemmet letar vi upp badplatsen på andra sidan viken och tar ett uppfriskande dopp. Det är sommarens första dopp i Östersjön. Vandrarhemmet syns längst till höger på andra sidan viken:


Vandrarhemmet ligger i samma byggnad som Restaurang Kajen. Här dinerar vi i den vackra solnedgången:


Vandrarhemmet och Restaurang Kajen ligger vid kajen där färjan Ulvön lägger till. Där står en Rolls Royce Silver Spirit - med regnr ULVÖN. Ägaren passar på att putsa lacken i väntan på överfarten till Ulvön:


Spirit of Ecstacy på Rolls Royce Silver Spirit:


Det blir ytterligare en bild på solnedgången från Restaurang Kajen innan det är dags att krypa till kojs:

Inga kommentarer: