2012-07-11

Öland

Från Oskarshamn kan vi åka färja över till Byxelkrok på norra Öland men vi väljer bilvägen ner till Kalmar och Ölandsbron. När vi kommer över till Öland börjar det regna lätt. Vi åker rakt över Öland till östra sidan. Där lyser solen från en rätt klar himmel. Vi gör ett besök i Naturbokhandeln som Sveriges Ornitologiska Förening driver i Stenåsa. Där finns bland annat ett stort utbud av kikare och goda möjligheter att testa olika varianter. Efter ett par timmar har jag hittat en Swarovski-kikare som är perfekt för mej.
Därefter åker vi norrut och kollar upp några campingplatser längs vägen. Till slut når vi Wikegårds semesterby ca 10 km fågelvägen söder om Löttorp på Ölands östra sida. Här är det stora gräsytor med fina enbuskar som ger bra lä för tältet. Den öppna horisonten med vackra strandängar ner mot vattnet tilltalar oss. Gässens kacklande från vatttnet och lärkornas sång från strandängarna fyller luften.


När vi fått upp tältet och installerat oss tar vi en promenad ner till stranden.
En stor flock vitkindade gäss ligger tätt tillsammans i ett band i viken. På håll ser det ut som en långsmal ö. På de stora stenarna längre ut sitter ett antal storskarvar:


Några grågäss flyger ner mot vattnet under ljudligt kacklande:


En sånglärka i matningsbestyr underhåller oss vid stigen ner mot vattnet:På lite längre avstånd sitter en hämpling och kurar i skymningen:Ett par storskarvar på väg ut till vattnet:


Efter promenaden tar vi en cykeltur de ca 7 kilometrarna över till västra sidan. En törnskata varnar förskräckt när vi passerar:


Från Grytehamn vid Gillberga ser vi solen på väg att gå ner bakom regnmoln bortom Blå Jungfrun:


Raukar vid Grytehamn:


Ett par knölsvanar med 6 ungar i Grytehamn:


Strax efter klockan 22 är vi tillbaka vid tältet efter den uppfriskande cykelturen.

Inga kommentarer: