2012-08-12

Från Härnösand till Falun via Svartnäs

Från Härnösand till Falun är det ca 350 km snabbaste vägen som är E4 ner till Gävle och därefter rv 80 (numera E16) till Falun. När vi väl passerat bromsklossen Sundsvall går det undan ner till Söderhamn.

I slutet av 80-talet när jag jobbade på Storas huvudkontor i Falun blev det många bilturer Falun-Söderhamn tor. På den tiden var E4-an mellan Gävle och Söderhamn besvärlig med många långtradare som det var svårt att köra om på grund av tät trafik och långdragna kurvor utan möjlighet till fri sikt någon längre sträcka. Ofta blev det att vi tog vägen "över skogen".

Eftersom vi har gott om tid tänker jag återuppleva den här "skogsvägen". Tyvärr har minnet av hur vi körde från Söderhamn förbleknat men jag kommer ihåg att vi alltid passerade Svartnäs. Enligt kartan bör det gå att ta sig till Svartnäs via Lingbo och Åmot. Sagt och gjort - vi svänger av mot Bollnäs och hamnar ganska snabbt på småvägar genom fullständigt obekanta och tidigare obesökta orter som Mokorset, Bodarne, Byn, Landafors tills vi når rv 83 norr om Kilafors. Det här stämmer inte med min minnesbild. Nu är vi ute och irrar i hälsingeskogarna igen!

Vi följer i alla fall rv 83 åt sydsydost ner till väg 272 som tar oss i sydlig riktnig till Lingbo där vi hoppas hitta någon väg med riktning sydväst mot Åmot. Enligt GPS-en ska det finnas några såna vägar men de visar sig vara skogsbilvägar med vägbommar. Det är inte förrän nere i Ockelbos norra förorter som vi kan svänga västerut med sikte på Åmot.

Från Åmot är det "raka spåret" mot Svartnäs strax efter gränsen mellan Dalarna och Gästrikland.

Nu är vi hemma i Dalarna! Vi äter vår matsäckslunch vid badplatsen vid dammen i Svartnäs gamla bruksområde:


Resten av resan hem till Falun går problemfritt. Vi är hemma i god tid för att hinna se OS-finalen i handboll.

Inga kommentarer: