2012-08-04

Vandring till Kaarejärvi

Idag vandrar vi från Siilasjärvi till Kaarejärvi och tillbaks - ca 15 km tor. Vi har nu sällskap av Ullas systrar Margareta och Elsemaj. Elsemaj och Åke anlände från stugan i Burvik till sin stuga vid Raisijärvi i Idivuoma på kvällen igår. Även pudeln Sally är med. Åke ansluter så småningom på fyrhjulingen lastad med ved och andra förnödenheter.

Vi går längs vandringsleden Karesuando - Mertajärvi/Idivuoma.

På den här kartan över leden vandrar vi mellan nr 15 och nr 10. Den här delen av leden är iordningställd med breda spänger över bäckar och våtmarker för att klara trafik med fyrhjulingar. Det går även utmärkt att cykla här.

Strax efter att vi har passerat bron över Vällijoki (eller Siilasjoki?) mellan Siilaslompolo och Siilasjärvi skrämmer vi upp en flock dalripor. Ett par av dalriporna stannar kvar på marken:
Tre systrar på väg upp på Jouluvaara:


Jierivaara från Jouluvaara:


Efter två timmars vandring är vi framme vid Kaarejärvi. Där står en gammal bastu som fortfarande används:
Vägskylt vid Kaarejärvi, Idivuoma
(jag har ljusat upp skylten som pekar åt höger för att kunna läsa texten: "Ahvenjärvet 0,4". Ahvenjärvet - Abborrsjön - är alltså namnet på sjön i bild. Kaarejärvi ligger bakom ryggen på fotografen):


Vid Kaarejärvi ligger en raststuga som alltid är öppen.
"Denna stuga är en större och äldre stuga än de övriga på den här leden, trots det är den välbevarad och väl underhållen. Här finns sovplatser för 9 – 10 personer på fem breda britsar (typ dubbelsäng), matbord, stolar, kamin mm. Utanför stugan finns sedvanligt en vedbod, utetoalett och grillplats" (från Vandringsled Karesuando - Mertajärvi/Idivuoma)


Åke har kört om oss med fyrhjulingen och redan fixat elden på grillplatsen framför Kaarejärvistugan. Klart för grillning av korv och rökt älgkött:


Margareta, Elsemaj, Åke och Sally vid eldstaden framför Kaarejärvistugan:


Stuga på andra sidan Kaarejärvi från Kaarejärvistugan:


Efter lunchen vid Kaaresjärvistugan börjar vi vandringen tillbaka till bilarna vid Siilasjärvi:


En ren dyker plötsligt upp på stigen. Den göms av en grov tall så vi kommer ganska nära innan vi upptäcker varandra. Jag ser något skymta strax innan så jag har kameran skjutklar när renen kommer fram:


Renen sticker snabbt iväg några meter in i skogen där den stannar och tittar på oss:


Bred spång över våtmarken:


På kvällen är det födelsedagskalas hos Ullas bror Göran.

Inga kommentarer: