2012-08-07

Katterjåkk

Efter dagsturen i Kärkevagge till Rissajaure t o r (på svenska kallar vi den Trollsjön men det samiska namnet betyder "blå som brinnande svavel") fortsätter vi med bilen ca 8 km till Katterjåkk Turiststation där vi blir väl mottagna av den vänliga och hjälpsamma värdinnan, ett trevligt rum med en fullt utrustad kokvrå och en varm bastu. Vi hinner även handla kvällsmat och frukost och utflyktsmat för morgondagen innan Coop-butiken 500 meter bort stänger för kvällen.

Katterjåkk och Riksgränsen är mest kända som vintersportorter men erbjuder många möjlgheter och upplevelser även på sommaren. Lederna för vandring är inte lika välmarkerade som i området runt Abisko men det finns flera fördelar med Katterjåkk/Riksgränsen: färre vandrare, billigare boende och man slipper björkskogen. Här finns egentligen oändliga möjligheter att vandra fritt i dalgångar och upp på flera överkomliga toppar. Dessutom erbjuder området öster om Vassijaure fint fiske. Det finns också många stigar som passar utmärkt för mountainbike.

Katterjåkk Turiststation från järnvägsperrongen i kvällsljus (klockan 22:20):


Vy västerut mot Norge från järnvägsperrongen vid Katterjåkk Turiststation i kvällsljus:


Katterjåkka och Vassiajure från järnvägsbron i kvällsljus. SMHIs väderstation syns uppe till höger. Rallarvägen gör över träbron nerströms:


Katterjåkk och Rallarvägen:


Malmtågen passerar dygnet runt men det märks ingenting av dem när vi är inomhus på turiststationen - trots närheten till järnvägen!

Inga kommentarer: