2012-08-06

Mot Kiruna

Vi lämnar Idivuoma och siktar in oss på att mellanlanda i Kiruna - hos Elsemaj och Åke - innan vi fortsätter mot Abiskofjällen.

Som vanligt stannar vi till vid Jierijärvi längs E45 strax söder om Idivuoma och kollar in sjöfåglarna där. I den lilla sjön Pikku Kieppisjärvi på andra sidan vägen ser vi fyra viggar - eller kanske bergänder. Det är svårt att avgöra i motljus och på långt håll.


Efter att ha genomlidit det besvärliga vägarbetet de 25 kilometrarna mellan Vittangi och Svappavaara - mycket grova och vassa stenar långa sträckor - kommer vi ut på E10. Där är det egentligen bara renar på och bredvid vägen man får se upp med. Den här renen promenerar i maklig takt mitt på högra vägbanan strax innan Kiruna utan att låta sig störas av trafiken:


Vi övernattar hos Elsemaj och Åke. Under kvällen får vi tips om att turiststationen i Katterjåkk som drivs av Friluftsfrämjandet i Kiruna har öppet den här sommaren. Katterjåkk är i huvudsak en vinterturistort. Vi bokar in kommande natt där. Det är tydligen gott om lediga rum och priset är väsentligt lägre än motsvarande boende på Svenska Turistföreningens turiststationen i Abisko.

Inga kommentarer: