2012-08-11

Från Kiruna till Härnösand via Stackgrönnan

Idag blir det bilkörning för nästan hela slanten. Vi siktar på att ta oss de ca 80 milen till Härnösand. Där finns STFs vandrarhem "Mitt i Härnösand" som vi brukar frekventera på våra resor till/från norra Norrland. Och där vet vi att det finns stora frysskåp/frysboxar som har plats för våra djupfrysta hjortron.

När vi närmar oss Skellefteå - lite mer än halvvägs till Härnösand - kommer vi att tänka på Stackgrönnan som Elsemaj och Åke pratat positivt om. Vi vet inte riktigt var det ligger annat än att det ska vara söder om Skellefteälven i närheten av Skelleftehamn. Vid norra infarten till Skellefteå dyker plötsligt en avfart till Skelleftehamn upp. Vi blir en aning förbryllade men kör några hundra meter mot Skelleftehamn innan vi stannar för att kolla hur det ser ut på kartan. Vår karta är i lite för stor skala för att vi ska kunna se riktigt hur vägarna går och vill inte riskera att hamna i en 17 km lång återvändsgränd så vi vänder tillbaka till E4-an och fortsätter söderut. Ulla är säker på att hon har sett en avtagsväg mot Skelleftehamn söder om Skellefteå. Vi passerar Skellefteå och håller noggrann utkik efter någon skylt som pekar mot Skelleftehamn men icke ...

Efter ca 20 km, när vi närmar oss Bureå och har gett upp hoppet, dyker den plötsligt upp: Skelleftehamn-skylten som visar att det är mindre än en mil dit. Det känns som om vi verkligen behöver komma ut och sträcka på benen ett tag så vi svänger vänster - mot Skelleftehamn. Vi ser inga skyltar som pekar mot Stackgrönnan men några små hemmagjorda skyltar leder oss mot en loppmarknad som vi vet håller till vid Stackgrönnan. Efter mycket om och men och 10 km senare är vi äntligen framme vid Stackgrönnan. Den ligger vid Skellefteälvens södra strand bara ca 10 km från E4-ans södra infart till Skellefteå. Vi har åkt ca 30 km därifrån - dvs 20 km i onödan...

Men Stackgrönnan är väl värd en extra omväg. Här finns Café Kajutan med de berömda räkmackorna och Stackgrönnans Båtmuseum. Vi fikar på kaféet och tar det lugnt och ser oss omkring på loppmarknaden och Båtmuseet.


Klockan blir nästan fyra på eftermiddagen innan vi drar vidare mot Härnösand. Vi checkar in på vandrarhemmet i åttatiden, handlar lite mat till frukosten och ger oss ut på stan för att hitta en restaurang.

Nere vid vattnet ligger en restaurang som ser trevlig ut. Vi går in och slår oss ned vid ett bord och beställer mat av ägaren själv(?). Han är lite rund under fötterna liksom många av gästerna. Ett gäng damer har det riktigt livat i ena änden av lokalen.

Det verkar ganska kaotiskt när vi tittar närmare på verksamheten. Väntetiden på maten angavs vid beställningen till ca en halvtimme så jag sätter mej i baren och tittar på OS och Zlatans premiärmatch för Paris SG.

Tiden går och någon mat syns inte till. Vi lyckas få kontakt med den ende servitören som är nykter och som sliter hårt för att serva alla gästerna. Han kollar upp läget och lovar att servera vår mat om en kvart dvs 45 minuter efter att vi beställde. Kvarten går och jag påpekar det för servitören och säger att får vi inte maten före kl 21:30 måste vi ge oss iväg för att hinna handla mat på ICA som har öppet till kl 22:00.

Han klarar det! Fem i halv tio (en timme efter att vi beställde) har vi maten på bordet och efter några turer fram och tillbaka även den dryck vi beställt. Jag är imponerad av den killens lugn i detta kaos. När vi betalar får vi också ett rejält avdrag på priset som kompensation för väntetiden.

Det är en märklig och lätt skrämmande upplevelse att iaktta berusade människor och deras uppförande när man själv är spiknykter.

Men maten var god!

Inga kommentarer: