2012-08-09

Katterjåkk - Katterjaure - Lairetjårro

Idag lyser solen från en i stort sett molnfri himmel - äntligen! Vi bestämmer oss för att behålla rummet på Katterjåkk Turiststation ytterligare ett dygn. Dagens plan: vandra längs Katterjåkka upp till Katterajaure och om det molnfria vädret håller i sig gå över Lairetjårro till Vassivagge och vidare till turiststationen.
Den här sommaren gör vi dagsturer med lätt packning från det urmärkta baslägret(!) Katterjåkk Turiststation istället för den traditionella fjällvandringen med tält och mat för en vecka i packningen. Det är det osäkra väderläget samt de för säsongen ovanligt kyliga nätterna som är orsaken till detta. Men med så mycket nytt att upptäcka runt Katterjåkk är det inget vi saknar!

Katterjåkk är redo för vintern:


Det vimlar av gråsiskor i Katterjåkk:
Katterjåkka bildar en djup och brant V-dal till skillnad från den vida och platta U-dalen Vassivagge. Den fina stigen upp till Katterjaure syns i bildens högra del:


Katterjåkka och Vassijaure. Bron är avsedd för skotertrafik vintertid. Terrängen på andra sidan Katterjåkka är inte lämplig för vandring:
Sluttningen ner mot Katterjåkka är hisnande brant:Katterjåkka:


En nyfiken ängspiplärka uppvaktar oss när vi är nästan framme vid Katterjaure:


Första vyn över Katterjaure:


Bron över Katterjåkka uppe vid Katterjaure. Stugan tillhör Svenska Fjällklubben och har en skylt "Privat stuga" vid dörren:


Spännande beredskapsminne från Katterjaure:


Katterjaure med Norge på andra sidan:


En oväntad vägsvisare: "4.5 km över Lairetjårro till Vassivagge":


Lunchdags på Lairetjårros västra sluttning:


Vi klättrar uppför Lairetjårros västra sluttning. Det finns ingen markerad led här men det är bara att gå rakt upp mot toppen:


Vy över Katterjaure och norska fjäll (Rombaksstötta?) från Lairetjårros västra sluttning:
Efter en knapp timmes "klättrande" är vi uppe på norra toppen av Lairetjårro och kan blicka ner på Vassijaure järnvägsstation på andra sidan:


Toppen på liftsystemet i Riksgränsen/Katterjåkk någon km norrut från Lairetjårros norra topp:


Lairetjårro är en ganska platt och långsträckt bergrygg där det är svårt att avgöra var högsta punkten egentigen ligger. "Tjårro" är samiska för "bergrygg".
Vuoitasrita från norra toppen av Lairetjårro:


Vassitjåkkas nordtopp (1361 möh) på andra sidan Vassivagge från Lairetjårros norra topp:


Vassitjåkka på andra sidan Vassivagge från Lairetjårro:


Vi har vandrat helt ensamma hela dagen men nu hörs plötsligt röster. Fyra cyklister kommer vandrande uppför Lairetjårros västra sluttning:


Fyra cyklister på Lairetjårro:


Vi blir fotade tillsammans uppe på Lairetjårro av en av cyklisterna:


Cyklisterna kommer från Riksgränsen och planerar att ta samma väg som vi över Lairetjårro och ner i Vassivagge. De har glömt kartan hemma så de blir glada att få minnesbilden uppdaterad via vår karta. Här uppe på den norra delen av bergryggen börjar leden ner i Vassivagge enligt kartan. Den ska vara rösad enligt värdinnan på turiststationen. Efter lite letande hittar vi faktiskt ett litet röse!

Fortsättning följer ...

Inga kommentarer: