2012-01-04

Kanottur i mangrove, Virgin Beach, Koh Kho Khao

Bildspel

I 13-tiden har vattennivån blivit tillräckligt hög för att vi ska kunna paddla in i mangroven. Vår guide är en ung kille som paddlar egen kanot strax framför oss. Han kan bara två ord på engelska: snake och bird. Vi paddlar ca en km österut längs Virgin Beach till mynningen av en liten å. Där paddlar vi in.


Det dröjer inte länge förrän vår guide stannar upp och pekar med paddeln upp i ett träd vid å-kanten. Han viskar "snake". Det tar en stund innan jag för syn på den och kan ta några bilder. Det är en Mangrove Pit Viper (Ngoo pang ka på Thai). Mycket giftig och med dåligt humör!:



Lite längre in kommer vi fram till en bred bank som ännu inte är täckt av vatten. Där står en drillsnäppa, Common Sandpiper, Actitis hypoleucos, alldeles stilla och kollar in oss:


På banken rör sig också ett antal färgglada kräftdjur - eremitkräftor?:





En Little Cormorant, Phalacrocorax niger, sitter och torkar vingarna på skarvvis på en gren intill bäcken. Den sitter kvar länge när vi närmar oss sakta:





Till slut lyfter skarven och flyger en bit längre in längs ån som nu har smalnat till ett knappt framkomligt dike. Skarven sätter sig åter i ett ganska bra fotoläge:


Guiden kollar upp i trädet efter eventuella ormar:


Efter ca en timmes paddling kommer vi fram til en liten brygga där en annan ung kille från My Friend Restaurant väntar. Vi kliver ur kanoten och går upp till en stor 4-hjulsdriven pickup. Kanotguiden sätter sig på flaket medan vi får plats i hytten. Efter en kort bilfärd är vi tillbaka vid My Friend Restaurant.

Vi tar ett dopp på Virgin Beach innan vi börjar återfärden med motorbiken.

Google Earth-bild över norra Koh Kho Khao med Sunset Beach nere till vänster, Virgin Beach upptill i mitten och mangroveturens start och slutpunkt uppe till höger:


En bit söderut står en flock vattenbufflar(?) bland massor av kohägrar, Eastern Cattle Egret, Bubulcus coromandus, nära vägen:




Ett 30-tal ankor går över vägen:






4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!

Du har laget en flott beskrivelse! Vi er naturinteressert og sitter nå på stranden på Koh Kho Khao og søker etter kanotur i mangrovene på nettet :)

Vi hopper på moppen og kjører til Virgin beach :)

Mvh
Marius og Tine

Göran Bength sa...

Det var trevligt att höra! Hoppas ni får en fin tur. Vi gjorde även en tur med en liten longtailbåt på "Little Amazon" i Takua Pa - men den här kanotturen var nog snäppet bättre.

Anonym sa...

Hei, vi tok turen og det var en flott dag. Vi så fire slanger (tror det var to arter, bl.a. Mangrove pit viper. Skarven så vi også, men ellers var det lite fugl. En stor spindel/edderkopp så vi også. Barna på 3 og 5 år syntes det var litt skummelt i den mørke skogen, men også veldig spennende. En flott tur. Synd at guiden ikke kunne engelsk...

Vi spiste tradisjonell thai på My Friend etter turen, og maten var veldig god. Var litt skeptisk siden de så ut til å ha veldig liten "turnover", men tok heldigvis sjansen.

Vi skulle også opp til little Amazon, men en dame fra Tekua Pa sa at mangrovene på KKK var finere og hadde mer dyreliv. Så da ble valget enkelt :)

Mvh
Marius

Göran Bength sa...

Trevligt att höra! Vår guide kunde två ord på engelska: "snake" och "bird". Men som du säger - synd att man inte kunde kommunicera bättre!