2012-01-04

Med motorbike till Sunset och Virgin Beach, Koh Kho Khao

Bildspel

Ännu en varm och solig dag på Koh Kho Khao. Vi vaknar som vanligt i soluppgången av intesivt fågelkvitter.
Från balkongen ser vi ett antal Oriental Magpie-Robin (Copsychus saularis) på taket till ena sidobyggnaden:


Efter frukosten - juice, färska frukter, grönskaker, omelett, korv, fläsk, rostat bröd, te/kaffe, våffla - hyr vi en motorbike - en vespaliknande Honda 125 cc - med rätt smala däck som passar bäst på öns asfalt- eller betongvägar. Vi får med en karta där farbara vägar är markerade. Huvudvägen upp till öns norra del är en tvåfilig asfaltbelagd väg i gott skick. Det är vänstertrafik i Thailand men inte mycket trafik här på ön. Vi puttrar på i behagliga 40-60 km/h. Fartvinden ger skön svalka. Vi stannar till vid en öppen slätt som kallas "flygfältet" och spanar in en intressant fågel som flyger förbi.


Rödflikvipa, Red-wattled Lapwing, Vanellus indicus, "flygfältet" på norra Koh Kho Khao:



Vi fortsätter med motorbiken några hundra meter till och kommer fram till en vidsträckt nästan öde strand - Sunset Bach:




På stranden ligger restaurangen Sunset:



Vi är varken hungriga eller sugna på att lägga oss på stranden så vi vänder tillbaka 500 meter och kör in på en obelagd väg som leder mot Virgin Beach och My Friend Restaurant. Till en början består vägen av hård packad, bitvis gräsbevuxen sand. Vi stannar till på en fin gräsplätt några hundra meter in på vägen:


Där får vi syn på rödflikvipan igen - nu på marken:




En flock med kohäger, Eastern Cattle Egret, Bubulcus coromandus, flyger förbi:


Vi fortsätter mot Virgin Beach men ganska snart blir vägen två djupa spår med lös sand. Det är svårt att hålla balansen när vi är två på vespan så Ulla hoppar av och går sista biten (ca 1 km). Jag slirar på fram till parkeringen vid Virgin Beach:


Vi är ensamma besökare på Virgin Beach. På stranden finns en mycket enkel bar/restaurang - My Friend Restaurant:



Det visar sig att restaurangen hyr ut kanoter - osänkbara plastkanoter med självlänsande sittbrunn - per timme för paddling i sundet mellan Koh Kho Khao och ön Ko Phra Tong närmast norrut. De har också guidade kanotturer i mangroven. Perfekt för oss. Ett besök i mangroven står på önskelistan för Thailandsresan. Vi passar på att äta lunch - en tallrik färska frukter - på restaurangen i väntan på att vattnet ska stiga så att mangroven blir farbar. Vi hinner också testa kanoten som vi ska använda och se oss omkring på Virgin Beach.

Krabba, Virgin Beach på norra Koh Kho Khao:


Bergen på fastlandet i öster når upp mot 1000 möh:


"Vår" kanot längst till höger, Virgin Beach på norra Koh Kho Khao:


En fiskare på väg till hamn i sin longtailbåt i sundet mellan Koh Kho Khao och Ko Phra Tong:

Inga kommentarer: