2012-01-06

Snorkling, Similan Islands

Bildspel

Dags för en längre utflykt från Koh Kho Khao. Similan Islands är en grupp på 9 öar ca 60 km från Thailändska fastlandet med fina snorkelvatten. Vi har bokat den här utflykten via hotellets "kiosk" för uthyrning och utflyktsförsäljning. Det innebär att hotellet ser till att vi kommer till Nam Khem Pier via taxi från hotellet och båt över till Nam Khem Pier där vi ska hitta rätt minibuss som kör oss ca 30 km fågelvägen söderut till hamnen Thap Lamu varifrån en speedboat tar oss till Similan Islands.
Vi infinner oss i hotellets reception klockan 06:30 och hämtar våra frukostboxar. Det är bara vi från hotellet som ska till Similan Islands idag. En taxichaufför kommer och hämtar oss och skjutsar ner oss till en egen brygga vid Koh Kho Khaos pir. Där väntar en av Koh Kho Khao Resorts egna båtar - en pråmliknande sak med inombordsmotor som tar oss över sundet till Nam Khem Pier. Solen är på väg upp över bergen i öster:


Koh Kho Khao Resorts båt som vi åker med över sundet till Nam Khem Pier:


Vi går iland på Nam Khem Pier och lyckas hitta vår minibuss. Det är fler från andra hotell på Koh Kho Khao som ska med samma buss, bl a en svensk familj med två barn som ska stanna två nätter i en bungalow på Similan Islands.
Bussen kör oss till SeaStars imponerande anläggning vid Thap Lamu en bit söder om Khao Lak där vi blir avprickade och tilldelade ett gult plastarmband, intar vår frukost och hämtar ut simfenor. En engelsman - Shawn - presenterar sig som vår guide för dagen.


Shawn har arbetat de senaste 13(?) åren i Thailand. Sedan vi kom har ett stort antal resenärer anlänt - det vimlar av folk i SeaStars anlägning. Shawn samlar ihop alla med gult armband och tar oss ut på kajen till en väntande speedboat - Shotirose 9 med 2 st Hondautombordare på vardera 225 hästkrafter. Den här båten är bland de mindre i SeaStars flotta. De flesa verkar vara 3-motoriga. Det visar sig att vi är ca 20 passagerare på den här båte - ett yngre par från Finland, ett medelålders par från Holland, en ensam ryska i 50-årsåldern samt ett hop japaner: sex vuxna och resten ungar.

Med speedboat på väg ut till Similan Islands ca 60 km - 1.5 timme - västerut:



Vi är framme vid de första öarna, nr 5 och 6, redan i 10-tiden och börjar genast snorkla i det klara och varma vattnet. Här är det inga problem att ligga i vattnet i nästan en timme. Öarna är klippiga - påminner om svensk skärgård:


Korallerna är ganska mörka och färglösa här men det finns gott om färggranna fiskar att titta på.
Efter ca en timme åker vi vidare mot ö nr 4 - Ko Meang - för bad, vila och lunch:


Similan Islands, landstigning på ö nr 4, Ko Meang. Vår speedboat Shotirose 9:



Similan Islands, bad på ö nr 4, Ko Meang:


Flygande hundar (flying foxes) på Similan Island nr 4, Ko Meang:




Campingen på Similan Islands ö nr 4, Ko Meang:


Rödflikvipa, Red-wattled Lapwing, Vanellus indicus, Similan Islands ö nr 4, Ko Meang:


Drillsnäppa, Common Sandpiper, Similan Islands ö nr 4, Ko Meang:


Canon-fotograf, Similan Islands ö nr 4, Ko Meang:


Lunch, Similan Islands ö nr 4, Ko Meang.
Soppa, fisk, seafood, kyckling, frukt mm - imponerande organisation:


Vi lämnar Similan Islands ö nr 4, Ko Meang strax efter klockan 13 för snorkling vid ö nr 9, Ko Bangu:


Efter knappt en timmes snorkling - utan att ha få sett några sköldpaddor - fortsätter båtturen till den närliggande ön nr 8, Ko Similan.

Utsiktspunkt, Similan Islands ö nr 8, Ko Similan:


I 14-tiden landstiger vi på ö nr 8, Ko Similan.


Landstigningen på den här ön är något "knölig". Vi får vada i ganska högt vatten och sandbottnen övergår plötsligt i vassa stenar (koraller?) som det är lätt att snubbla på. Det gäller att ha en vattentät påse för kamera, telefoner och andra vattenkänsliga saker. Väl i land bestämmer vi oss för att börja med att vandra upp till "utsiktspunkten". Tyvärr fick vi lämna våra skor i hamnen i Thap Lamu så det blir en rätt plågsam vandring längs den smala stigen upp på berget. Det är dessutom alldeles för mycket folk på väg upp och ner. Vi får stanna och invänta mängder av folk som är på väg ner vid en smal passage. Ulla ger upp och går tillbaka för att snorkla från standen. Jag fortsätter upp till toppen och får fotsulorna "stekta" på de heta och vassa klipporna.

Vy från utsiktspunkten, Similan Islands ö nr 8, Ko Similan:



Snorkling från stranden, Similan Islands ö nr 8, Ko Similan:


I 15-tiden bär det av tillbaka mot fastlandet.

Full fart mot fastlandet från Similan Islands:


Burmesisk kvinna, Hamnen, Thap Lamu. Hon och en väninna har ställt fram våra skor där vi går iland från båten:


SeaStar, Thap Lamu - vår leverantör av båtturen till Similan Islands:


Vi kommer iland i 16:30-tiden och med Shawn hjälp letar rätt på den minibuss som ska köra oss tillbaka till Nam Khem Pier - men vi får vänta i 45 minuter innan övriga passagerare anländer.

Strax före kl 18 är vi på plats i Koh Kho Khao Resorts båt för transport över sundet till resortens brygga på Koh Kho Khao. Vi blir hämtade av hotellets taxi och är tillbaka på hotellet i solnedgången. Allt har fungerat förvånansvärt bra - dock med en hel del väntan på andra resenärer.

Inga kommentarer: