2012-01-11

Khao Sok Lake, dag 1

Bildspel

Vi äter tidig frukost och är klara för avfärd till vår 2-dagars utflykt till Khao Sok National Park kl 08:30. Utanför hotellrumsdörren sjunger en Oriental Magpie-Robin, Copsychus saularis:


Nere vid hotellentrén kommer en kille och undrar om vi ska till Khao Sok. Vi visar den blå biljetten/kvittot och åker ner till Koh Kho Khao Pier. Taxichauffören parkerar bilen och följer med oss i en longtailboat över till Nam Khem Pier. Där väntar den gravida kvinnan som sålde utflykten till oss. Minibussen vi ska åka med har ännu inte kommit så vi sitter ner tillsammans med kvinnan och betraktar folk- och fågelliv på piren:

Longtailboat lägger ut från Nam Khem Pier i morgonsol:


Great Egret, Ardea alba, Nam Khem Pier:


Kvinnan ringer då och då för att kontrollera var bussen är. Hon berättar att det har tillkommit fyra deltagare så nu är vi nio personer på den här utflykten. De övriga bor i Khao Lak-området och minibussen passerar Nam Khem Pier på väg till Khao Sok. Efter några minuter kommer vår buss. En ung kille kliver ur och presenterar sig som Kim. Han är vår guide och presenterar oss för övriga deltagare. Det är en mycket internationell samling: en italensk familj med två vuxna i 40-årsåldern tillsammans med en flicka (Eva?) i 10-årsåldern och en 17-årig pojke Filipo, ett polskt par runt 30-35 samt en fransyska i 25-30-årsåldern. Vi kliver in i bussen och drar iväg mot Khao Sok. Våra medresenärer visar sig vara mycket trevliga och lätta att umås med.

Vi stannar i Takua Pa och får en halvtimme på oss att besök marknaden där medan chauffören åker och tankar bilen.
Guiden Kim - med handen för ansiktet - och chaffören vid marknaden i Takua Pa:


Vi får tillfälle att bekanta oss med övriga deltagare. De är alla mycket trevliga och pratar bra engelska (polskan har tydligen bott i USA något år)

Färden fortsätter längs väg 401 mot Khao Sok National Park. Vi stannar till en kort stund vid en utsiktpunkt med fina vyer över de toppiga bergen. Det är disigt och fuktigt i luften med några enstaka regnstänk:


Nästa stopp blir Khao Sok Tree House Resort vid huvudentrén till Khao Sok National Park. Vi bjuds på kaffe/te i restaurangen. På en vägg därinne finns en intressant karta över nationalparken. Jag tar ett par bilder - utan att veta vart vi egentligen är på väg:


Det visar sig senare att vi åker med minibussen till Ratchaprapha Dam längst ner till höger på bilden och därifrån med longtailboat till Plane Prai Raft House (nr 5) där vi övernattar i en bambuhydda på en flotte.

Ratchaprapha Dam ligger på ostsidan av bergskedjan som sträcker sig längs södra Thailand så vi har ytterligare ca en timmes bussresa dit. Vi kommer fram till huvudpiren vid Ratchaprapha Dam strax efter klockan 12:

Vid huvudpiren finns en stor servicebyggnad där vi får möjlighet att gå på toiletten innan vi startar båtfärden.

Ratchaprapha Dam byggdes 1982 och är 94 meter hög och 760 meter lång enligt information på Internet. Jag misstänker att det inte är dammen i sig som är 94 meter hög utan troligen ligger dammens övre kant 94 meter över havet. Dammen bildar sjön som kallas Ratchaprapha Dam Lake eller Cheow Larn Lake (med en antal olika stavningar) eller Khao Sok Lake med anknytningen till Khao Sok National Park. Sjön omfattar en yta på 185 kvadratkilometer, dvs ca 13.6 x 13.6 kilometer. Strandlinjen är oerhört småflikig med massor av vikar av olika storlekar. Det sägs finnas fler än 200 öar. Det finns öar som sticker upp närmare 1000 möh. Söder om sjön ligger bergstoppen Khao Mok på 970 möh. Norr om sjön finns toppen Khao Lang Kha Tuk på imponerande 1395 möh och i nordost Thiu Khao Daen Mui på 1030 möh.

Vår båtförare och "sjöguide", huvudpiren vid Ratchaprapha Dam:


Branta limestoneklippor på och kring Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake:



Strax efter kl 13 närmar vi oss målet Plane Prai Raft House, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake /Ratchaprapha Dam Lake:



Reception och restaurang, Plane Prai Raft House, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake:


Bambuhyddor, Plane Prai Raft House, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake
Vi får den 4:e hyddan från den större hyddan till höger.
Fransyskan och polskan på väg till sina hyddor:


Vår guide Kim har precis levererat vår kanot utanför vår bambuhydda. Polackerna till höger och fransyskan längst bort:


Vy från toilettbyggnaden, Plane Prai Raft House, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake.
Fransyskan solar:


Vi hinner ta ett dopp både före och efter lunch.
Efter lunch är det dags för kanotsafari på Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake. Vår guide Kim och sjöguiden" leder kanotturen:


Gibbon, kanotsafari, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake. Aporna håller till högt uppe i träden och är mycket svåra att få syn på. Den här vänder dessutom ryggen till!:



Bushy-crested Hornbill, Anorrhinus galeritus, honan till vänster uppvaktas av hanen till höger med ett bär(?) i näbben,
kanotsafari, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake:


Video från kanotsafari, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake:


Fiskgjuse, Osprey, Pandion haliaetus, kanotsafari, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake:





En Lesser Fish-eagle flyger förbi på långt håll (bild i Picasaweb-albumet).

Efter kanotsafarin får vi en stund för oss själva med bad direkt från bryggan utanför vår bambuhydda. Hyddan är mycket enkel med en dubbelmadrass på golvet, ett underlakan och två kuddar samt ett trasigt myggnät. Det saknas överlakan. De har haft så många gäster att det är slut på överlakanen enligt vår guide. Det ska komma senare men vi ser aldrig till något. Vi får nöja oss med strandhanduken från Koh Kho Khao Resort. Det visar sig vara så varmt på natten att det knappast behövs något överlakan. Jag märker heller inte av några myggor eller andra flygfän. Ulla blir dock myggbiten på benen - om det hände här eller någon annanstans vet vi inte.

Vi äter middag och sen är det dags för en spännande nattsafari med longtailbåten. Det finns en kraftig handstrålkastare ombord på båten. Föraren navigerar i mörkret genom att belysa träden då och då. Han har även en otrolig förmåga att upptäcka djur i mörkret. Jag ser inte mycket trots att han lyser på djuren med lampan. Jag lyckas dock fånga ett kattdjur av något slag med kameran. Troligen en Asian Palm Cat:


Bilderna är tagna med brännvidd 400 mm, bländare 5.6, ISO 3200, 1/15 sekund från en båt i rörelse. För att få skärpa borde tiden vara som längst 1/200 sekund med bildstabilisatorn eller helst 1/400 sekund. Ljuset från lampan är så svagt att jag också måste fokusera manuellt.

Den här Buffy Fish-owl, Ketupa ketupu, sitter ganska lågt nära vattnet och sitter kvar tills vi kommer riktigt nära:




De här bilderna är tagna med brännvidd 400 mm, bländare 5.6, ISO 6400, 1/20-1/25 sekund utom den sista som är tagen med kamerans inbyggda blixt på 1/60 sekund.
Tack vare kamerans förmåga till snabb seriebildtagning blir en del bilder hyfsat skarpa.

Fullmåne bakom molnslöjor, nattsafari med longtailboat, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lak:


Efter en god middag med många thailändska rätter och intressanta diskussioner om bland annat våra olika nationaliteters särdrag och kännetecken kryper vi till kojs trötta och nöjda efter en omväxlande dag trots att det är ganska få djur och fåglar vi får se här uppe. Det är stor skillnad mot safari i Tanzania t ex.

Inga kommentarer: