2012-01-12

Khao Sok Lake, dag 2

Bildspel
OBS! Om du hamnar på en googleplus-sida med alla bilder i en stor hög när du klickar på länken ovan så beror det på att Google försöker introducera Google+ som en konkurrent till Facebook och därför utnyttjar alla befintliga picasaweb-bilder geom att "kidnappa" picasaweb-albumen. De är så fräcka att de helt enkelt ändrar den adress jag anger i länken - utan att kunna erbjuda ett fungerande alternativ. Om jag minns rätt så har de i alla fall lagt en länk överst på google+-sidan där det står något i stil med "Klicka här om du vill återgå till picasaweb".

Min länk har i det här fallet adressen:
https://picasaweb.google.com/100132836813587503315/Thailand2012#slideshow/5704574375497785730
och börjar med att visa "dagens" första bild medan
Google+-adressen ser ut så här:
https://plus.google.com/photos/100132836813587503315/albums/5698352715949503249
och börjar alltid med första bilden i albumet. Det fungerar inte så bra för ett album med många bilder.
Google+ har heller ingen bildspelsfunktion - ännu!

Enligt planen ska vi dra iväg på morgonsafari med longtailbåten redan i 7-tiden. Vi går upp tidigt och letar oss till toiletten med hjälp av pannlamporna innan det blir rusning dit.
I gryningen hörs gibbon-apornas morgonkonsert:



Det är en grå och mulen morgon med lätt regn då och då. Vi är redo för avfärd klockan sju men får då besked att vi ska börja med att äta frukost. Vi sätter oss tillsammans vid vårt bord i restaurangen. Frukosten är dock inte klar ännu på en halvtimme så vi föreslår att vi tar morgonsafarin nu och väntar med frukosten till senare. Guiden diskuterar med restaurangpersonalen och får ok för det förslaget. Efter en stund kommer även vår båtförare och vi drar iväg med longtailbåten:


Vi ser en del fiskgjusar. Det är fortarande - strax före klockan 8 - lite för svagt ljus för att få bra bilder:
(400 mm, 1/125 s, bländare 7.1, ISO3200)


Vi stannar till inne i en vik och får se en gibbon-apa klättrande högt uppe i ett träd:


(bilderna är tagna på 1/80 resp 1/60 sekund vilket medför rörelseoskärpa på apan)

Gibbon-apan försvinner in i lövverket och vi kör vidare.
En Grey-headed Fish-eagle, Ichthyophaga ichthyaetus, flyger förbi och landar i en kal trädtopp som sticker up ur vattnet:




Lite senare flyger en Oriental Pied-hornbill, Anthracoceros albirostris, förbi på långt håll:



Vi återvänder till Plane Prai Raft House där vi äter frukost medan regnet öser ned. Bra timing!
Efter frukosten är det dags för nästa äventyr. Djungel Trekking och besök i Coral Cave (korallgrottan).
Vi åker med longtailbåten i lätt regn så långt norrut vi kan i vår vik. Intill ett fallfärdigt flotthus med modern utrustning går vi iland:


Vi börjar vår vandring i jungeln mot korallgrottan. Vid jungelstigens början kan man köpa diverse godis och dricka. Här blir vi bjudna på kokosnöt när vi kommer tillbaka:


Efter en halvtimmes ganska händelselös promenad på en vältrampad stig genom jungeln kommer vi fram till en ny(?) sjö med en samling Raft Houses längs stranden. I den här sjön består longtailbåtarna av långa bambuflottar med traditionella longtailbåtsmotorer bak. I väntan på att vi ska transporteras över sjön till korallgrottan hinner vi beskåda en fin ödla på brädgången:



På väg till korallgrottan möter vi en flotte som precis har lämnat bryggan vid korallgrottan:


Korallgrottan är imponerande stor. Guiden har ett lysrör för att lysa upp intressanta formationer:








Efter ca en halvtimme i grottan återvänder vi med bambuflotten till flotthusen. Vår guide Kim, som är uppväxt i Tyskland och pratar tyska hellre och bättre än engelska, är aktivt tävlande pistolskytt. Därav skjortan med Glock-pistoler på ryggen:



Där finns en bild på en rafflesia - världens största blomma som kan bli upp mot 1 meter i diameter och väga 10 kg - namngiven efter Singapores upptäckare Sir Stamford Raffles. Blomman ska finnas här i närheten men guiden beskriver vägen dit som mycket besvärlig med klättring i branta backar. Det ingår inte i vårt program och han kan inte göra någon avvikelse från programmet med tanke på de stora risker för kroppskador det skulle innebära och arrangörens försäkringar täcker inte dessa. Vi för nöja oss med att titta på bilden:


Efter en halvtimmes jungelpromenad är vi tillbaka vid vår longtailbåt där vi blir bjudna på varsin kokosnöt:


På väg tillbaka till Plane Prai Raft House upptäcker Filipo en Great Hornbill, Buceros bicornis, som kommer flygande. Han ser var den landar i ett träd och kan peka ut den för oss. Den är verkligen inte lätt att se däruppe i lövverket:


Efter ett tag kommer den flygande mot oss men jag lyckas inte få in den i kamerans sökare innan den har passerat:




En fiskgjuse, Osprey, Pandion haliaetus, i ett torrt träd, bildar en spännande silhuett:



Efter lunch och utcheckning från Plane Prai Raft House börjar vi båtfärden tillbaka till Ratchaprapha Dam avvinkade av "hotellbasen":


Limestoneklippor, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake:



Vår skicklige båtförare, huvudpiren Ratchaprapha Dam, Khao Sok Lake/Cheow Larn Lake/Ratchaprapha Dam Lake:



Bussresan tillbaka mot Koh Kho Khao går över Takua Pa Old Town där vi stannar till och får möjlighet att ta en promenad i centrum. Gatan där söndagens matfestival ägde rum ser nu helt annorlunda ut:


Vi hittar en Red-whiskered Bulbul, Pycnonotus jocosus, som förtvivlat försöker ta sig ut ur sin bur:


Hela gänget samlat: polskan, guiden Kim, italienska Eva, busschauffören, fransyskan, polacken, itaienska Filipo, italienska mamman och pappan, Takua Pa Old Town


Efter en kaffepaus på ett ovanligt modernt kafé - med luftkonditionering - i centrala Takua Pa kommer vi så småningom fram till Nam Khem Pier där vi tar avsked av våra nya vänner. Kim talar med basen för taxi-/båtstationen och vi blir visade till en longtailboat som tar oss över till Koh Kho Khao Pier. Där får vi gå de hundra metrarna upp till den gravida kvinnans försäljningslokal. Hon är inte där men hennes anteckningsbok och annat försäljningsmateriel ligger framme så hon kan inte vara långt borta. Vi kontaktar personalen i grannbutiken och de säger att hon kommer om 5 minuter. Hon dyker upp med en taxi och plockar fram pengar ur sitt "kassaskåp" och ger till taxichauffören som betalning för vår taxiresa till Koh Kho Khao Resort.

Inga kommentarer: