2012-01-08

Little Amazon, Takua Pa

Bildspel

Efter frukosten går vi till kiosken för uthyrning och utflykter som ligger precis intill restaurangen på Koh Kho Khao Resort. Eftersom det är söndag vill vi åka till matmarknaden i Takua Pas gamla stad. Jag kommer på att jag har sett ett foto på Google Earth på något som kallas "Little Amazon" i närheten av Takua Pa. Den mycket trevlige killen i kiosken känner till "Little Amazon" men har ingen organiserad utflykt dit - men han kan naturligtvis fixa en tur dit åt oss om vi vill. Vi diskuterar om det går att kombinera med en tur till matmarknaden i Takua Pas gamla stad. Han kan fixa allt år oss men föeslår att vi tar oss till Nam Khem Pier och själva kontaktar taxichaufförerna där - han tror att det blir billigare då. Han skriver ner våra ösnkemål på Thai på en lapp som vi kan visa nere på taxistationen på Nam Khem Pier - de är ju inte speciellt bra på engelska där. Han tror att det räcker om vi börjar åker från Nam Khem Pier i 13-tiden. Båtutflykten tar ca en timme och sen har vi eftermiddagen från ca 15-18 på oss för att besöka matmarknaden.
Eftersom vi har gott om tid tar vi strandpromenaden ner mot piren. Intill C&N Island Beach Resort går en vägstump från stranden upp till vägen mot södra piren på Koh Kho Khao. Det är stekhett i solen och svettigt i skuggan:


Vattenbufflar och kohägrar, Eastern Cattle Egret, Bubulcus coromandus, våtmarken vid C&N Island Beach Resort:


Väl framme vid piren tar vi en longtailboat över till Nam Khem Pier och räcker fram vår lapp till basen för taxistationen där. Han känner till "Little Amazon" och undrar hur länge vi tänker stanna i Takua Pa. Sen säger han OK det blir 1600 Bath. Vi ser kanske lite skeptiska ut så han ändrar sig snabbt till 1300 Bath. Vi hade egentligen tänkt oss att bara ta oss dit och sen ta en taxi därifrån när vi var klara, men han trodde att det skulle vara svårt att få tag på en taxi där. Så vi säger OK och har nu tillgång till en taxi resten av dan och det visar sig vara klokt eftersom Takua Pas gamla stad visar sig ligga 6 km från nya Taku Pa där Little Amazon ligger.

Vi kommer till Little Amazon i Takua Pa strax före kl 14:


Det verkar rätt tomt här. Det är ju söndag så man kan ju undra om de har öppet överhuvudtaget. Jag försöker hitta någon information om priser och tider. Vår taxichaufför hittar en kille som kör båtarna och kommer tillbaka till oss och säger "one boat one hour 1300 Bath". Efter någon minut ändrar han sig till "sorry, mistake, one boat one hour 1000 Bath". Vi slår till på det och får strax gå ombord på en liten longtailboat där vi får sitta bekvämt tillbakalutade i främre delen med båtföraren på akterdäck. Sen bär det iväg ut på Little Amazon:



När vi kommer fram till intressanta platser stannar båtföraren motorn och padlar sakta och tyst framåt. Bara någon minut efter starten ser vi den första ormen rakt över våra huvuden. Den ligger hopslingrad uppe på en gren så det är lite svårt att se vad som är fram och bak.
Black and Yellow Mangrove Snake, Little Amazon, Takua Pa:




Vi fortsätter färden på Little Amazon utan att se så många fåglar. De hörs men är svåra att se i den täta regnskogen:






Men plötsligt dyker en färgrann kungsfiskare upp sittande perfekt på en gren alldeles intill vattnet. Vi glider tyst och sakta närmare och närmare.
Svarthuvad kungsfiskare, Black-capped Kingfisher, Halcyon pileata, Little Amazon, Takua Pa:







Strax därefter har vi ytterligare en orm ovanför oss. Den här ligger som i ett bo av torra löv och är svårare att få syn på.
Black and Yellow Mangrove Snake, Little Amazon, Takua Pa:


Little Egret, Egretta garzetta, Little Amazon, Takua Pa:


Vi kommer ut ur den trånga mangroveån och kör en sväng i full fart på Takua Pa River:





Båtföraren saktar in när vi ser någon fågel längs stränderna så jag hinner fota.
Little Egret, Egretta garzetta, Little Amazon, Takua Pa:

Little Egret, Egretta garzetta, Little Amazon, Takua Pa. De gula fötterna är ett bra kännetecken på en Little Egret:


Chinese Pond-Heron, Ardeola bacchus, Little Amazon, Takua Pa:


Efter ganska precis en timmes båtfärd lägger vi till vid en brygga på ett helt annat ställe än där vi startade. Och där står vår taxichaufför och väntar på oss:


Vi betalar båtföraren överenskomna 1000 Bath (ca 250 kr) och kliver iland. Det visar sig att vi nu befinner oss mitt i centrala Takua Pa.

Inga kommentarer: