2012-01-13

Varaner, Koh Kho Khao Pier

Bildspel

Efter promenaden i Ban Nam Khem tar vi en longtailbåt över till Koh Kho Khao. Det är dags för lunch. Vi bestämmer oss för Ko Kai Restaurant ett hundratal meter från piren. Vi har passerat här flera gånger men det här är första gången vi äter där. Det visar sig vara den kanske trevligaste restaurangen på ön med en otroligt flink och pigg liten flicka (i 12-årsåldern?) som sköter i stort sett alla kontakter med gästerna. Priserna är dessutom troligen bland de lägsta på ön. Och maten är som alltid välsmakande. Vi väljer ett bord, längst in i restaurangen, intill en vattensamling där resturangen har sin fisksump. Där - på fisksumpen - vilar en liten varan-ödla:



Vi beställer mat och äter när jag plötsligt upptäcker en större varan-ödla simmande på andra sidan vattensmalingen, 20-25 meter bort:



Restaurangägaren kommer fram och berättar att det är mamman till den lilla varanen som sitter på fiskodlingen. Även pappan, som är något mindre än mamman, visar sig ibland. Varanfamiljen brukar knycka fiskar ur sumpen. De är tydligen fridlysta så ägaren måste acceptera dem.

Varan-mamman vänder och simmar tillbaka:






Varanmamman försvinner in bland strandväxterna. En kort stund senare dyker pappa varan upp och visar sig en kort stund innan han försvinner på samma ställe som mamman:


När jag senare kollar på Google Earth ser jag att den lilla vattensamlingen vid restaurangen är en del av den större saltvattenpölen mellan vägen och Andaman Princess Resort där vi såg en varan redan första dagen. Vattenförbindelsen går under vägen i samhället. Möjligen är det en damm där som ser till att vattennivån är konstant när havsvattennivån varierar med tidvattnet:


Inga kommentarer: