2012-01-01

Nam Khem Pier

Bildspel

Ca 100 km norr om Phuket ligger Nam Khem Pier. Orten heter Nam Khem. På Google Maps finns inte Nam Khem namngivet däremot Bang Muang. I praktiken handlar det om ett och samma samhälle. När man pratar om orten Nam Khem säger man Ban Nam Khem. "Ban" betyder tydligen "Ort/by/samhälle".

Från Nam Khem Pier går ett par bilfärjor och en mängd longtailbåtar över det knappt 1 km breda sundet över till ön Koh Kho Khao. "Koh" betyder "ö" och "Khao" betyder "träd/skog" om jag förstått rätt.

Bussresan till Nam Khem Pier från Phuket International Airport tar knappt två timmar.

Ban Nam Khem och Ban Bang Muang är bostadsorter för burmeser och inte speciellt turistiska. Där finns inga restauranger t ex och det är svårt att kommunicera på engelska. Det lilla samhället vid piren mittemot på Koh Kho Khao däremot har ett antal restauranger, tur- och utflyktsförsäljare, några små minimarts (dagligvarubutiker), fruktförsäljare och skräddare mm. Här fungerar engelska ganska bra.

En longtailboat/långsvansbåt med en stor dieselmotor monterad på en lång propelleraxel på väg från Nam Khem Pier till Koh Kho Khao:


Bilfärja på väg från Koh Kho Kaho till Nam Khem Pier:


Vi är många som ska över till Koh Kho Khao så vi får åka bilfärja över sundet. Här är vi på väg mot piren på Koh Kho Khao:


Koh Kho Khao Resorts egen färja ligger för ankar i sundet mellan Koh Kho Khao och Nam Khem Pier. Den verkar vara ur drift för tillfället:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei, Khao betyr fjell (og ris). Koh Kho Khao betyr "Øy nakke/hals fjell". Du for tolke selv, de lokale visste ikke hvorfor øya hadde fått dette navnet :)

Marius

Göran Bength sa...

Tack för kommentaren! Jag tycker det är intressant att försöka tolka namn - men det var svårt att få fram något vettigt i Thailand ...