2012-01-09

Södra Koh Kho Khao på cykel

Bildspel

Efter frukost tar vi som vanligt svängen förbi uthyrningskiosken och diskuterar dagens möjligheter med den trevliga personalen. En ny kille är där idag. Han är intresserad av fågelskådning och -foto och tipsar oss om en bra fågellokal - Soi Tao Tan - ca 2 km norr om Happy Corner, korsningen där vägen till/från Kho Kho Khao Resort möter stora landsvägen. Det är också ca 2 km från Koh Kho Khao Resort till Happy Corner så det är lite för långt för att promenera i dagens strålande solsken. Vi hyr varsin cykel och drar iväg i sakta mak och med många stopp för att titta på och fota fåglar.

Buskskvätteliknande, Koh Kho Khao Resort:


Vithalsad kungsfiskare, White-throated Kingsfisher, Halcyon smyrnensis, vägen norr om Koh Kho Khao Resort:



Scarlet-backed Flowerpecker, Dicaeum cruentatum, vägen norr om Koh Kho Khao Resort:


Black Drongo, Dicurus, macrocercus, vägen norr om Kho Koh Khao Resort:


Jättespindel - stor som en kollibri - mellan telefonledningar, vägen norr om Kho Koh Khao Resort:



Vi svänger in på den lilla grusvägen vid vägskylten Soi Tao Tan. Efter ett hundratal meter öpppnar sig en vacker slätt. Där sitter en för oss ny art - tyvärr i besvärande motljus så det blir mest en silhuett. Det är en vackert grön- och blåskimrande Dollarbird, Eurystomus orientalis:



Vi fortsätter längre in på slätten längs grusvägen och hittar snart den vackra fågeln igen - nu i medljus men på längre avstånd:




Vi hör många fåglar men de är svåra att se i lövverket på buskar och träd. Den här har vi änu nte hunnit artbestämma:



Large-billed Crow, Corvus japonensis, fågellokalen Soi Tao Tan, norr om Koh Kho Khao Resort (ca 2 km norr om Happy Corner):


Vi fortsätter vägen någon kilometer men vänder när den börjar bli för blöt. När vi kommer ut på stora vägen igen sitter en Dollarbird perfekt i en telefonledning:


Vi fortsätter cykelfärden ytterligare någon km norrut och svänger ner mot Hapla Beach - eller Soi Har Pla som det står på vägskylten. Vi får tillgång till en solparasoll och en kvinna kommer fram och lägger ut två liggunderlag. "No charge" säger hon och ler. Vi badar, läser och kopplar av under parasollet:



Vi tar en tallrik färsk frukt och en fruktdryck - Coconut Dream - till lunch i baren/restaurangen, Hapla Beach, Koh Kho Khao:


Efter ca tre timmar på Hapla Beach cyklar vi vidare:


Strax söder om Hapla Beach ligger Koh Kho Khao Elephant Camp. Vi cyklar ner dit för att kolla om det kan vara något för oss - men inser snart att det är elefanterna i sig som är intressanta för oss:



Den här elefanten går helt lös några meter bredvid vägen. Den närmar sig oss oroväckande fort när vi går förbi med cyklarna men vänder tillbaka när vi har passerat:




Vi fortsätter cykelfärden ner mot piren. Vi behöver kontrollera läget för vår planerade utflykt till nationalparken Khao Sok på onsdag och torsdag. Det är en tvådagarsutflykt med övernatting i en bambuhydda på flottar på Khao Sok Lake som vi preliminärbokade för några dagar sedan hos en utflyktförsäljare nere vid piren. Det är en höggravid yngre kvinna som fixar det hela. Hon kommer ihåg oss och skiner uppp när vi kommer. Jodå - utflykten kommer att bli av. Det är nu ytterligare tre personer som har anmält intresse och därmed har vi passerat minimiantalet på fyra deltagare. Vi bestämmer oss för att ta utflykten och passar på att betala (4800 Bath eller ca 1200 kr per person). Vi får en biljett/kvitto där det bla a står att vi kommer att hämtas på hotellet klockan 08:45 på onsdag. Vårt hotell arrangerar inga flerdagarsutflykter men det här går också bra och visar sig fungera helt perfekt.

Lågvatten, piren södra Koh Kho Khao:


Vi tar en lättare rätt på Harbour Restaurant innan vi fortsätter cykelfärden hemåt mot Koh Kho khao Resort. Det är som vanligt gott om fåglar längs vägen:

Large Woodshrike, Tephrodornis gularis, landsvägen Koh Kho Khao:


Chestnut-headed Bee-eater, Merops leschenaulti, landsvägen Koh Kho Khao:


Vithalsad kungsfiskare, White-throated Kingsfisher, Halcyon smyrnensis,vägen norr om Koh Kho Khao Resort:



Chinese Pond-Heron, Ardeola bacchus, våtmarken norr om Koh Kho Khao Resort - och även en Little Cormorant, Phalacrocorax niger:


Vi avslutar dagen med middag på Chaba Restaurang på Koh Kho Khao Resort i fullmånens sken:



Inga kommentarer: