2013-06-23

Anakao - ett paradis på Stenbockens vändkrets

Vi når Anakao i 11-tiden på söndagen efter en timmes båtfärd på lugna vatten med "Anakao Express" från Toliara.

Anakao är ursprungligen en fiskeby på Madagascar sydvästra kust. Den befolkas av ca 3000 vezofiskare. På senare tid har det byggts många bungalowhotell på stränderna på ömse sidor av byn. Här finns inga hamnanläggningar utan båten lägger till direkt mot sandstranden. Vid ebb innebär det att man kan få vada en bit och sedan vandra flera hundra meter på den fast packade bottensanden.

En välkomstkommitté möter oss och hjälper till med att bära iland bagaget:


Båten går in mot stranden på flera ställen beroende på vilket hotell passagerarna ska till/kommer från.

Vårt hotell heter Safari Vezo. Det består av 20 stora bungalows längs stranden och är fiskebyns närmaste granne norrut.
Vi bor i bungalow nr 3 och är de enda gästerna på hela hotellet och i stort sett på hela Anakao. De enda ljushyade personerna vi ser under vistelsen är hotellets ägarinna, de två unga italienare som driver hotell Peter Pan samt de två yngre män som var med på båten.

Sandstigen från stranden till vår bungalow kantas av taggiga växter. Ett snedsteg här kan bli ödesdigert. Jag försöker ta några steg utanför stigen för att komma åt att fota en fågel men får genast ena benet spetsat på en lång vass tagg. Det blöder ordentligt till en början men orsakar ingen långvarig konvalescens.


Invändigt är det väldigt luftigt med träluckor för fönsteröppningarna och tunna, glesa bambuväggar. Ett myggnät runt sängen ser till att vi slipper bli myggbitna på natten. Men vi ser inte en enda mygga under vår vistelse på Anakao (jag säger och skriver "på Anakao" för att det känns som om vi är på en liten ö fast vi egentligen är i samhället Anakao på Madagascar):


Vi har spoltoilett men vatten för tvätt och dusch bärs ut av personalen i hinkar. På eftermiddagen får vi ett par hinkar varmvatten. Elekriciteten är tillgänglig några timmar från solens nedgång. Pann- eller ficklampa rekommenderas.

Fler interiörbilder finns här

Utsikt från vår bungalow vid lågvatten. Ca 5 km ut ligger den lilla ön Nosy Ve. Tre lyckliga tjejer dansar förbi nere på stranden:
Det går en skarp gräns - utan staket, murar eller andra markeringar - mellan hotellet och fiskebyn. Vår strandremsa och så långt ögat ser norrut är i stort sett öde - några enstaka personer, mest barn, vandrar förbi ibland:


... medan det vimlar av folk och fiskekanoter på Vezobyns någon kilometer långa strand söderut:


Vi är på södra halvklotet - mitt på Stenbockens vändkrets (Tropic of Capicorn) - så solen står i norr mitt på dagen. Klimatet är helt underbart - 25-30 grader varmt och strålande solsken - trots att det är midvinter här nu.

Ute till havs seglar Vezofiskarna fram i sina utriggade kanoter (piroger)


Vezobyns hela strandremsa är fylld av piroger:


Vi gör oss hemmastadda i vår bungalow och närmaste omgivning och hinner ta ett dopp i havet (vattnet är tillbaka vid stranden!) innan det är dags för lunch på hotellets restaurang:


Medan vi väntar på maten får vi fint besök - en kuststentrast, Littoral Rock Thrush, Monticola imerina :
Det här är paradiset!

Inga kommentarer: