2013-06-16

Ranomafana Night Safari

Efter en kort vila i vår bungalow på Setam Lodge är det dags för nästa äventyr. Nattsafari. Undrar hur det kommer att fungera fotomässigt. Vi tar med oss våra pannlampor och andra ficklampor och åker iväg med Andry och Gladys någon kilometer västerut längs RN45 till en parkering där vägen korsar gränsen till Ranomafana National Park. Där står redan några bilar och ute vid vägen ser vi många ljuspunkter från diverse fick- och pannlampor.

Intill parkeringen står ett antal personer och tittar in i buskaget. Många lyser in i buskarna innan en guide säger åt oss att släcka lamporna. Det visar sig vara en muslemur som tydligen blir rädd av för mycket uppmärksamhet.

Det tar ett bra tag innan jag överhuvudtaget ser muslemuren. Det är enklast att upptäcka den med kikarens hjälp i ljuset från en ficklampa. Att sen hitta den i kamerasökaren med 400 mm brännvidd på objektivet och lyckas få träff med autofokusen visar sig vara rätt knepigt. Det blir ett antal bomskott innan jag får till en skarp bild. Tur att kameran (Canon EOS 7D) har inbyggd blixt och som också stoppar för att utlösas många gånger på kort tid.

Bilden avslöjar varför muslemuren så envist håller till just här trots allt folk i närheten. Guiderna har lagt ut en banan som lockbete:


Vi vandrar längs RN45 tillsamman med en guide som lyser in i skogen och visar på många olika kameleonter, grodor och till och med en sovande fågel. Guiderna är otroligt skckliga på att hitta de små djuren i mörkret. Det fungerar ganska bra att fota dem i ljuset med blixtens hjälp - men det krävs minst en assistent som lyser på motivet med ficklampa:


Den här grodan är inte lätt att upptäcka i verkligheten. Jag tar några bilder på måfå och ser grodan ordentligt först i kamerans bildskärm:


Den sovande fågeln hinner tyvärr vända ryggen till innan jag lyckas få fast den på bild:


Denna intensiva söndag avslutas med en god middag på Setam Lodge innan vi stupar i säng.

Inga kommentarer: