2013-06-15

Madagaskar: Antsirabe - Ranomafana

Målet för dagen är Ranomafana med sin National Park ca 230 km söder om Antsirabe.

Vi ägnar förmiddagen åt att besöka några lokala hantverkare i Antsirabe. Det är en kille som tillverkar miniatyrer: cyklar, bilar, pousse-pousse mm, en liten fabrik för tillverkning av prydnads- och nyttoföremål av zebuhorn och ett ädelstenssliperi.

Efter en kort rundtur i Antsirabe rullar vi vidare söderut längs Route Nationale 7.

Risfält längs Route Nationale 7 söder om Antsirabe:


Tegelhus i två våningar med grästak är den gällande arkitekturen på högplatån söder om Antananarivo. Bottenplanet används som förråd medan överplanet är det egentliga boutrymmet. Fönsteröppningarna kan stängas till med hjälp av luckor. Fönsterglas existerar inte. Skorsten saknas men ibland ser vi rök välla ut genom fönstren. Nätterna kan bli ganska kyliga här på högplatån (ca 1000 möh):


Vår chaufför och guide Andry och glada ungdomar framför Ullas kamera:
Tegelproduktion. Arbetsledaren är en glad spelevink som kommer upp till oss på vägen och visar hur det hela går till. Han vill naturligtvis ha lite betalt för demonstrationen och jublar glatt med sedeln i munnen:
Denna bro intill Route Nationale 7 söder om Antsirabe raserades vid militärkuppen 2009? (Vår guide Andry berättade historien bakom - men nu har jag tyvärr glömt den):


Resesällskapet - Ulla, Cajsa och Christina:


Ambositra (ca 90 km söder om Antsirabe längs Route Nationale 7) - byggnader av varierande standard:


Vi lunchar på en flott restaurang i Ambositra men hoppar över det planerade besöket hos en träsnidare.

När vi stannar för att fotografera vackra vyer blir det genast folksamling runt oss. Ungarna vill gärna fotograferas. Godis efterfrågas av ungarna, kvinnorna vill ha tvål:


Vi kommer fram till vårt hotell Setam Lodge nära Ranomafana National Park senare än väntat. Det hinner bli mörkt innan vi är är framme. Solen går ner strax efter klockan 17 och det blir snabbt kolmörkt. Våra bungalows ligger några trappor upp i en brant sluttning men vi får hjälp att bära upp våra väskor av tjänstvilliga bärare.

Inga kommentarer: