2013-06-20

Gräshoppor! Cri-cri! Locust!

Efter lunch på Aux Jacaranda vid Anja Community Reserve fortsätter vi färden åt sydväst längs Route National 7. Färden går genom ett dramatiskt berg- och klipplandskap:


Efter ca 30 km kommer vi fram till den lilla byn Ankaramena. Bortom byn reser sig det originellt formade berget Biskopshatten (Bishop's Hat):


En kvart senare träffar vi äntligen på några av de omtalade gräshopporna. Under våren har vi skrämts av nyheter om miljarder och åter miljarder gräshoppor som översvämmar Madagaskar i en invasion av bibliska mått. Det har hotats om hungersnöd om inte insekterna stoppas i tid.
Det var cyklonen Haruna som ställde till med stora skador på grödor och hus och hem i slutet på februari och gav förhållanden som var gynnsamma för gräshoppornas reproduktion. Dagarna innan vi åkte rapporterades gräshopporna ha nått Antananarivos utkanter.

Vi frågar Andry flera gånger under våra första dagar här på Madagaskar: "Var är gräshopporna?" Han skrattar och svarar: "De har dragit söderut. Det har blivit för kallt här uppe på högplatån!".

Men nu möter vi äntligen en svärm "som förmörkar himlen":


En svartvit kråka kalasar på en gräshoppa:


Det är knepigt att få till bra närbilder på gräshopporna:
Insekterna blänker i solskenet - som snö mot den mörka bergssidan:


Efter några minuter minskar intensiteten:


Gräshopporna försvinner ner i dalen till höger om vägen. Himlen klarnar och vi fortsätter färden:
Efter ytterligare en timme längs RN7 når vi staden Ihosy (ca 120 km från Anja Community Reserve) där vi tar en bensträckare och provianterar i eftermiddagssolens sken:


Skräpig rännsten i Ihosy:


Cykelverkstad i Ihosy:


Ihosy är sista utposten innan vi ger oss ut på den ödsliga gräsbevuxna platån Ihorombe Plateau som sträcker sig hela vägen (ca 90 km) till Ranohira vid Isalo National Park:
Vi möter solnedgången klockan 17:20 uppe på Ihorombe Plateau:


Fullmånen närmar sig:


Vi når dagens mål hotell "Le Relais de la Reine" ca 15 km sydväst om staden Ranohira i kvällsmörkret.

Inga kommentarer: