2013-06-23

Toliara - Anakao

Morgon på hotell Hyppocampo i Toliara.

Nu är det lågvatten. Man kan gå nästan torrskodd ut till stora hamnen:


Småbåtarna ligger på botten. Bra tillfälle att underhålla en lite större skuta:
Zebudragna trillor på väg ut till de större snabbåtar som sköter transporterna till bl a Anakao:


Avenue de France på landsidan av Hyppocampo. Trädstammen vid gatan är nog spår efter cyklonen Haruna som drabbade Madagaskars sydvästra kust med stor kraft 22 februari 2013:


Toliara med omnejd drabbades hårdast av Haruna som ställde till med stora skador på grödor och hus och hem och gav förhållanden som medförde en gräshoppsinvasion av "bibliska" mått över södra Madagaskar.

Andry anländer för att köra oss till båten som ska ta oss till fiskarbyn Anakao:


Anakao ligger ca 35 km fågelvägen söder om Toliara i det stora ökenområde som utgör Madagaskars sydvästra del på Stenbockens vändkrets. Bilvägen är 270 km lång enligt Google Maps. Man måste tydligen åka långt in i landet för att komma över den mäktiga flod, Onilahy, som rinner ut i Moçambiquekanalen ca 10 km norr om Anakao. Det krävs också ett rejält fyrhjulsdrivet fordon för att ta sig fram i sanden till Anakao. Båt är därför det enda realistiska transportmedlet. Det är som att åka ut till en ö. Det känns naturligare att säga "på" Anakao än "i" Anakao

Christina och Cajsa väljer att stanna på hotell Hyppocampo i Toliara. Andry kör Ulla och mig en kilometer norrut till en brygga där vårt hotell i Anakao, Safari Vezo, har en första reception. Här skiljs våra vägar för några dagar. Andry kör tillbaka till Antananarivo med Hyundaibussen. Vi fyller i våra personuppgifter på hotellets blankett och lastar ombord oss och bagaget på två zebudragna trillor.

Vår kusk:


Varje trilla dras av två zebus:


På väg i den skakiga trillan passerar vi på utsidan av den större skutan som man passar på att underhålla när den står på land:


Vårt hotell Hyppocampo från sjösidan:


Vi bordar snabbåten "Anakao Express" direkt från trillan. Dess stora hjul gör det möjligt att åka långt ut i vattnet till båten. Vi är totalt 10 personer ombord: kapten, två besättningsmän, tre unga vita män (varav en visar sig vara italienare med eget hotell, Peter Pan, på Anakao), två malagasser samt Ulla och jag.

Havet ligger platt så vi får en behaglig båtfärd.

"Table Mountain" innanför Toliara:
Vi blir omkörda av konkurrenten "Anakao Transfert":


Men deras lycka blir kortvarig. När vår kapten drar på de två Suzuki 140-motorerna lämnar vi "Anakao Transfert" bakom oss för gott:


Vezo-fiskare utan vind i seglen:
Vezo-fiskare, med nedtagen mast, vid det långa rev som bildar en naturlig skyddande vågbrytare långt söderut från Toliara, nästan hela vägen till Anakao:


Vi når Anakao efter ca en timmes uppfriskande båttur:

Inga kommentarer: