2013-06-26

Antananarivo - Andasibe-Mantadia National Park

Vi stiger upp tidigt på onsdag morgon - Madagaskars nationaldag - på Hotel Tana Plaza i Antananarivo. Vi vill gärna komma till Andasibe-Mantadia National Park så tidigt som möjligt. Enligt resplanen skulle vi ha kommit dit redan igår kväll och varit inne i nationalparken och lyssnat på Indrin nu på morgonen.

Antananarivos järnvägsstation kl 06:35 från den stora balkongen på hotell Tana Plaza:


Det verkar som att järnvägen inte används i Antananarivo. Den enda järnvägssträcka som är i drift är den mellan Fianarantsoa och Manakara. Men trafiken på den sträckan ställs ofta in, vilket vi fick erfara när vi skulle åka tåg ner till Manakara. I varje fall verkar järnvägsstatonen i Antananarivo vara stängd.

Hotel Tana Plaza ligger vid Avenue de l'independances nordvästra startpunkt. Bebyggelsen klättrar på de omgivande kullarna:


Högt uppe på den östra kullen ligger kyrkan FJKM Ambondrona. FJKM står för "Fiangonan'i Jesoa Kristy eto Madagasikara" vilket betyder "Jesus Kristus kyrka i Madagaskar":


Vi kommer iväg från hotellet i 7-tiden. Det är lugnt och stilla i Antananarivo så här tidigt på morgonen. Dagens nationaldagsfirande har ännu inte kommit igång. Bara några smällare har hörts under natten. Vi ska åka ca 130 kilometer österut längs Route Nationale 2 (RN2). RN2 är hårt trafikerad av tung lastbilstrafik och är en av de mest olycksdrabbade vägarna på Madagaskar. Den är bitvis mycket krokig och backig. Andry kör försiktigt. Vi tar en kort bensträckare vid gränsen till regionen Alaotra-Mangoro strax före staden Moramanga:


Väl påpälsade barn i slitna kläder:
"Mora" betyder "billigare" (lägre pris) enligt Andry, så man kan tro att det finns billiga mangofrukter här. Men ordet har sitt ursprung i den slavhandel som bedrevs under kolonialtiden. Närheten till hamnen i Toamasina (Tamatave på franska) gjorde den här orten till ett centrum för slavhandel. För att skilja slavarna från de andra samhällsklasserna var de klädda i blått ("manga" på malagassiska). Och slavarna kostade mindre här jämfört med övriga Afrika. Så "Moramanga" betyder ordagrant "billigare blå" men avser egentligen "billigare slavar".
Toamasina har ersatt Manakara som Madagaskars största hamnastad. Det förklarar en del av den tunga trafiken på RN2. Den stora nickel- och koboltgruvan Ambatovy nära Moramanga bidrar också till trafiken.

Vi kommer fram till Andasibe-Mantadia National Park i 10-tiden.

Inga kommentarer: