2013-06-21

Isalo National Park - Cascade des Nymphes

På vårt lunchställe Isalo Ranch vid RN7 ca 5 km söder om Ranohira finns en liten trädgård med namngivna växter. Det här trädet är ett Moringa drouhardii. Det är ett flaskträd vars stam kan lagra stora mängder vatten:


Efter lunchen åker vi tillbaka till Ranohira och möter vår guide från förmiddagen och chauffören med Peugeot 505:an. Det blir ytterligare en skumpig bilfärd in till parken. Den här gången åker vi lite längre norrut öster om bergmassivet vi vandrade på under förmiddagen. Vi passerar ett par djupa bäckfåror med visst besvär. Det är halt på de blöta sandstenshällarna och chauffören får göra flera omtagningar för att komma upp ur bäcken.

Vid parkeringen finns den här kartan som visar stigen till två bassänger "Piscine Bleue" och "Piscine Noire" samt vattenfallet "Cascade des Nymphes". Planen är att vi ska hinna med hela vandringen men klockan är redan 14:30 och vi ska även hinna uppleva solnedgången vid Isalos fönster i 17-tiden:


Det är enkel vandring fram till campingplatsen. Vi missar tyvärr en grupp lemurer med några minuter enligt ett australiensiskt par vi möter där.
Efter campingen kommer vi in i en smal och djup ravin. Stigen blir gradvis allt besvärligare att ta sig fram på.

Vi ser några madagaskarärlor:


En skogsklipptrast, Forest Rock-thrush (Monticola sharpei) hane följer vår framfart uppmärksamt:


I botten av ravinen rinner en liten bäck. Stigen går ibland på sanden längs bäckstranden ibland på plana sandstenshällar en bit uppe på ravinbranten.


Sileshår växer här:


En bit in på stigen mot de blå och svarta bassängerna börjar vi inse att vi inte kommer att hinna till Isalos fönster innan solnedgången. Vi diskuterar tidplanen med guiden. Det visar sig då att han tror att vi redan varit vid Isalos fönster och att vi har gott om tid för att vandra i ravinen. Vi vänder tillbaka och siktar in oss på att i alla fall hinna till vattenfallet "Cascade des Nymphes" dit vi når i 15:30-tiden efter ca en timmes vandring från parkeringsplatsen:
Det blir en snabb vandring tillbaka till parkeringsplatsen. Men vi tar oss ändå tid att stanna till och titta på och fota några fåglar.

Skogsklipptrast, Forest Rock-thrush (Monticola sharpei) hona:


Madagaskarbulbyl, Malagasy Bulbul (Hypsipetes madagascariensis):


Madagaskarshama, Madagascar magpie robin (Copsychus albospecularis) - en flugsnappare endemisk för Madagaskar:


Vi småspringer sista biten och är tillbaka vid parkeringen strax efter klockan 16. Bilfärden tillbaka till Ranohira går fortare än vägen egentligen tillåter. Det känns som om chauffören riskerar att köra sönder bilen i de värsta groparna.

Isalos fönster, "La fenêtre de l'Isalo", ligger vid RN7 ett par kilometer söder om vårt hotell "Le Relais de la Reine" så när vi passerar drottningen själv ("La Reine") i 16:45-tiden förstår vi att vi kommer att hinna fram innan solen går ner:

Inga kommentarer: