2013-06-24

Anakao - sista kvällen i paradiset

Vi utnyttjar sista eftermiddagen på Anakao med sol, bad och vila på stranden vid vår bungalow på Hotel Safari Vezo.
Idag hinner vi göra oss klara för middagen i god tid innan solen går ner.
Solens varma strålar lyser på vezofolkets strand strax innan den går ner i Moçambiquekanalen i väster:


På tornet bakom vår bungalow sitter ett par madagaskartornfalk, Madagascar Kestrel, Falco newtoni:


Klockan 17:27 (16:27 svensk tid) försvinner solen under horisonten. Det är "midvinter" - ett par dagar efter vintersolståndet - och årets kortaste dagar här på södra halvklotet:


Vi går bort till hotellrestaurangen och sätter oss framför den värmande brasan. En kvinna passerar och demonstrerar sin eminenta förmåga att balansera en vattenflaska på huvudet:


I väntan på middagen försöker jag få till en bild med alla tre ljuskällor: eld, elektrisk lampa och röd himmel:


Efter den som vanligt superba middagen på Hotel Safari Vezos restaurang vandrar vi tillbaka till vår bungalow längs den lampupplysta stigen:


Vi lägger oss tidigt. Båten - Anakao Express - tillbaka till Toliara går redan 07:30 i morgon bitti. Innan dess ska vi hinna äta frukost, packa och ta oss ut till lämplig plats för bordning.

Även denna natt hörs vezofolkets vackra sång. Den försvinner ibland i bruset från havet. Det är starkare nu. Det är högvatten och stora vågor rullar in mot stranden. Jag funderar på hur vi ska ta oss ombord på båten om det blåser upp under natten. Finns det någon reservväg ut från Anakao? Kanske vi får åka fyrhjulsdriven jeep längs sandvägarna i öknen. (Jag vet inte i det här läget att det är 270 km bilvägen till Toliara). Vi har sett några sådana jeepar när vi var ute på fågelskådning. Det känns bra att veta att vårt flyg med Air Madagascar från Toliara till Antananarivo går först klockan 17:30 så vi har gott om tid att ta oss till Toliara.

Inga kommentarer: