2013-06-22

Zombitse-Vohibasia National Park

Ca 80 km åt sydväst från vårt hotell "Le Relais de la Reine" ligger nationalparken Zombitse-Vohibasia. Route Nationale 7 går rakt igenom parken så den är mycket lättillgängligare än Isalo:


Parken består av ett skogsområde (ca 36000 ha) som utgör en liten rest av de skogar som tidigare täckte stora delar av Madagaskar. I den här parken är det fauna och flora som är intressant. Här finns inget av Isalos dramatiska kanjonlandskap men närmare hälften av alla fågelarter som är endemiska för Madagaskar tillsammans med åtta olika lemurarter. Parken är också berömd för sin unika biologiska mångfald med bl a strypfikus (Ficus sp) och många trädväxande orkidéer.

Parken finns med i vårt program från vår svenska researrangör men inte i Andrys version. Han har ingen budget för besök i denna park men vi kommer överens om att vi betalar entré-avgifterna och han betalar guiden. Nu kommer jag inte ihåg summorna men enligt information på internet är entréavgiften 10 000 ariary (ca 35 SEK) per person för en dag. Guiden kostar inte mer än 3 000 ariary för turen "The Mandresy circuit" (2,5 km på ca två timmar). Inga stora pengar ...

En brun glada, Black Kite, Milvus migrans cirklar runt parkeringsplatsen:Märklig växt:


En kurol, Cuckoo-Roller, Leptosomus discolor, juvenil eller hona flyger förbi:


Vi hör ständigt kurolernas högljudda visslingar under vår tid i parken.Ett gäng Verreaux's sifaka kollar på oss uppifrån träden:
Hubbard´s sportive lemur (Lepilemur hubbardi)är nattaktiv och sitter och sover/vilar i hål eller trädklyka på dagen:


En strypfikus (Ficus sp) kramar ett träd:


Vår guide kramar ett baobabträd:


En ödla tittar ut från ett hål i baobabträdet:


Hona Rödstjärtad vanga, Female Red-tailed Vanga, Calicalicus madagascariensis
Sovimangasolfågel, SouimangaSunbird, Cinnyris souimanga (hane):


Ytterligare en Hubbard´s sportive lemur (Lepilemur hubbardi):


Kurol, Cuckoo-Roller, Leptosomus discolor, hane:


Ytterligare en Hubbard´s sportive lemur (Lepilemur hubbardi):


Appert’s Tetraka, Appert's Greenbul, Xanthomixis apperti, Bernieria apperti. Finns bara i sydvästra Madagaskar. Har observerats bara i Zombitse-Vohibasia National Park och i Analavelona Classified Forest:


Rostryggad vanga, Rufous Vanga, Schetba rufa - endemisk för Madagaskar:


Madagaskarhärfågel, Madagascar Hoopoe, Upupa marginata eller vanlig härfågel, Eurasian Hoopoe, Upupa epops - de särskiljs tydligen mest på lätena och mindre skillnader i färgmönstren.


Jättecoua, Giant Coua, Coua gigas - en gökfågel som är endemisk för torra skogar i södra och västra Madagaskar


Inga kommentarer: